Efter to årtier med borgmesterkæden om halsen må Ole Bjørstorp nu give magten fra sig i Ishøj Kommune.
I det meste af tiden repræsenterede han Socialdemokratiet, men i løbet af den seneste valgperiode ragede han uklar med partiet, der ikke ville genvælge ham som spidskandidat. I stedet pegede medlemmerne på Merete Amdisen.
Det betød, at han i februar i år sammen med to andre socialdemokrater brød ud og stiftede Ishøjlisten.
Ole Bjørstorp blev siddende på borgmesterposten - nu som formand for et nyt parti - og dermed brød han samtidig mere end 50 års uafbrudt socialdemokratisk styre i vestegnskommunen.
Men efter at stemmerne tirsdag aften er talt op, og partierne har været en tur i forhandlingslokalet, står det klart, at Socialdemokratiet er tilbage ved magten i Ishøj.
For selvom Socialdemokratiet for første gang siden 1985 ikke har absolut flertal efter et kommunalvalg, så har Merete Amdisen fået flere partier til at bakke sig op, så hun kan blive borgmester.
- Vi har indgået en bred politisk aftale sammen med De Konservative, Venstre, Enhedslisten og SF, hvor alle står bag mig som borgmester, siger hun.
Men det er altså en aftale uden Ishøjlisten, der blev den næststørste stemmesluger i Ishøj med 16,4 procent af stemmerne.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/kommunalvalg/kommune/183?type=mandat
Kold luft
I første omgang er Merete Amdisen dog klar til at holde døren på klem for det nye parti med den gamle borgmester i spidsen.
- I morgen er der også en forhandlingsdag, og der er vi da åbne for at tage en samtale med Ishøjlisten, siger hun.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Ole Bjørstorp og Merete Amdisen ikke kommer overens.
- Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang. Man skal have nogle specielle egenskaber for at kunne være borgmester, sagde Ole Bjørstorp i 2019 om Merete Amdisen ifølge TV2 Lorry.
Samme år var Ole Bjørstorp med til at vælte Merete Amdisen af pinden som socialdemokratisk gruppeformand i Ishøjs byråd.
Få dage efter meddelte hun så, at hun ville gå efter at blive partiets spidskandidat, og da partiforeningen stemte til hendes fordel, smækkede Ole Bjørstorp tidligere i år med døren og skabte i stedet Ishøjlisten.
Inden bruddet nåede stemningen mellem de to at blive så kølig, at både tidligere Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen, partisekretær Jan Juul Christensen og tidligere finansminister Pia Gjellerup kom forbi for at mægle mellem de to. Alle uden held.
Ny kaptajn i båden
Nu står Merete Amdisen så med magten, og det skal Ole Bjørstorp acceptere, slog hun fast efter at have præsenteret sig selv som ny borgmester.
- Udgangspunktet for Ishøjlisten har meget klart lydt fra deres formand, at de ikke kunne se sig selv i samme båd som mig, og det er en af grundene til, at de har forladt Socialdemokratiet.
- Forudsætningen for at blive inviteret til forhandlinger er, at de kan se sig selv hoppe i den båd, hvor jeg er kaptajn, og det venter vi så i spænding på at finde ud af, om de vil, lød hendes svar.
På borgmesterkontoret fastholdt Ole Bjørstorp, at det for Ishøjlisten var det rette at holde sig helt ude af forhandlingerne.
- Det er ikke os, der peger på hende. Det kunne vi aldrig drømme om. Jeg har samarbejdet med hende i årtier, og det gik så ikke. Og sådan er det bare, lød hans konklusion.
Ole Bjørstorp gør status og forklarer, hvorfor samarbejdet med Merete Amdisen ikke gik.
Skal noget andet
Ole Bjørstorp har siddet i byrådet siden 1982 og de seneste 20 år altså indtaget borgmesterkontoret i Ishøj.
Han nåede at blive endnu en i rækken af socialdemokratiske borgmestre, der endte som bykonge. Hans forgænger, Per Madsen, sad i 27 år.
Men uden udsigten til en borgmesterpost lakker hans kommunalpolitiske engagement nu mod enden.
- Jeg skal nok lave noget andet, for jeg har ikke noget til gode i det politiske liv her i Ishøj. Havde jeg haft det, så var jeg fortsat. Det gør jeg måske også, men så bare for at hjælpe de andre, siger han om sine kolleger i Ishøjlisten.