ANALYSE Valget er en kæmpe skuffelse for Socialdemokratiet

Statsminister Mette Frederiksen står i sin værste politiske krise – nu også med et valgnederlag.

Statsminister Mette Frederiksen står i sin største politiske krise, vurderer DR's politiske analytiker Christine Cordsen.

Venstre og De Konservative står som valgets vindere. Konservative med en egentlig sejr. Venstre med et nederlag, der blev langt mindre, end partiet havde frygtet. I hvert fald gjort op i antal stemmer på landsplan.

Valgets tabere er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. For Dansk Folkeparti var vælgerlussingen forventet, mens Socialdemokratiet for få måneder siden stod til at surfe ind i kommunalvalget på en bølge af succes.

Socialdemokratiet: Vælgerlussing i de store byer

Sophie Hæstorp Andersen er trods tilbagegang valgt som overborgmester i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Da Socialdemokratiets formand og statsminister, Mette Frederiksen, ud på aftenen talte til sine partifæller i Amager Bio i København, var hun allerede godt i gang med at indkassere valgskuffelsen. Det eneste succeskriterie, hun kunne svinge sig op til, var, at Socialdemokratiet stadig skulle være landets største parti. Så kunne det næsten ikke gå galt.

Særlig ondt gør det, at Socialdemokratiet går markant tilbage i de store byer og mister sin historiske position som største parti i København. Det vil uden tvivl føre til et efterspil i Socialdemokratiet, hvor især partiets afdeling i København længe har været frustreret over, hvad de har oplevet som en skæv balance mellem land og by i S-regeringens politik.

På Christiansborg kan Enhedslistens succes i København også gøre livet mere besværligt for Mette Frederiksen, fordi det kan give Enhedslisten ekstra selvtillid i forhold til Socialdemokratiet og regeringen.

I det hele taget fik Socialdemokratiet et dårligt valg i hovedstadsområdet, samtidig med at det ikke lykkedes at vinde på Venstres og Dansk Folkepartis landspolitiske vælgerkrise i Jylland.

Som statsminister står Mette Frederiksen midt i sin alvorligste politiske krise med minksagen og sms-sagen. Krisen bliver ikke mindre af et skuffende valgresultat, som mange socialdemokrater uden tvivl vil give hende en del af ansvaret for.

Se i klippet herunder, hvad Mette Frederiksen sagde i sin tale til Socialdemokratiets valgfest i København.

Dansk Folkeparti – Thulesen spiller højt spil

KV21: Kristian Thulesen Dahl (DF) taler med pressen og kommenterer på Dansk Folkepartis foreløbige valgresultater. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Et valgnederlag var forudset og forventet. Men vælgerlussingen blev så voldsom, at partiformand Kristian Thulesen Dahl følte sig nødsaget til at sætte sin formandspost på spil.

Med det træk spiller Thulesen Dahl højt spil.

Skuffelsen og frustration kan være så stor i Dansk Folkeparti, at han får sat gang i en proces, der kan være svær at standse igen.

På den anden side kan det også betyde, at Thulesen Dahl igen køber sig mere tid, fordi der trods frustrationerne ikke er nogen, der er klar til at udfordre ham. Næstformand Morten Messerschmidt er stadig stækket af sagen om svindel med EU-midler, der tidligst om nogle måneder er afklaret i landsretten. Og partistifter Pia Kjærsgaard har efter lidt flirteri med tanken afvist at vende tilbage i en overgangsfase.

Ingen tvivl om, at Kristian Thulesen Dahl er ”dead man walking”. Det er bare uvist, hvor længe han kan blive ved med det.

Kristian Thulesen Dahl erkender sit valgnederlag. Se videoen herunder.

De Konservative – tabet af Frederiksberg gør ondt

Kommunalvalg. Frederiksberg borgmester Simon Aggesen (K) (Foto: © søren bidstrup, Ritzau Scanpix)

Av, av, av. Tabet af Frederiksberg efter mere 100 års uafbrudt konservativt styre gør ondt. Også selv om partiet i flere måneder har forsøgt at nedtone betydningen, og selv om den store vælgerfremgang på landsplan selvfølgelig dulmer smerten.

Det er lykkedes for De Konservative at omsætte fremgangen i de landspolitiske meningsmålinger til en valgsejr. Det vil helt sikkert give K-formand Søren Pape Poulsen endnu mere selvtillid.

Endnu er det ikke afklaret, om det også lykkes K at omsætte valgsejren til den fremgang i borgmesterposter, som partiet har drømt om.

Venstre – Jakob Ellemann-Jensen kan ånde lettet op

Jacob Ellemann-Jensen (V) deltager i forbindelse med at Landbrug og Fødevarer holder delegeretmøde 2021 i Herning Kongrescenter, onsdag den 10. november 2021. Temaet for årets delegeretmøde er: Fremtidens landbrug og næste generation.. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix) (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

På forhånd havde Venstre gjort, hvad de kunne, for at nedtone forventningerne til valget. Et dårligt valg var så at sige allerede indkalkuleret i V-formand Jakob Ellemann-Jensens aktiekurs.

Derfor er det for Venstre en kæmpe lettelse, at vælgertabet ikke blev værre gjort op på landsplan. Også selv om V faktisk går tilbage fra et elendigt kommunalvalg for fire år siden.

Jakob Ellemann-Jensen har – selv om det ikke var ham, der var på valg – klaret den første test hos vælgerne. Hvis Venstre havde fået en ordentlig øretæve, var det uden tvivl blevet tilskrevet Ellemanns problemer som partiformand. Omvendt kan lettelsen over valget give ham bedre fodfæste i formandsrollen.

Til gengæld er der næppe tvivl om, at kappestriden mellem Venstre og De Konservative på Christiansborg får ny næring.