Kommunalvalget har været sløjt for Socialdemokratiet mange steder - ikke mindst i Aarhus, hvor partiet traditionelt står virkelig stærkt.
Natten til onsdag stod det klart, at Socialdemokratiet mister tre mandater i byrådet og går hele ni procentpoint tilbage i forhold til 2017-valget.
Et rødt flertal sikrer Jacob Bundsgaard (S) endnu en periode som borgmester i landets andenstørste by, men han må konstatere, at den personlige opbakning fra vælgerne siver.
Ved kommunalvalget i 2017 fik han 39.841 stemmer, mens han denne gang kun har fået 19.279 - altså en halvering i forhold til valget for fire år siden.
Men det lod ikke til at påvirke Jacob Bundsgaard synderligt meget, da han stillede sig op foran pressen på rådhuset i Aarhus her til eftermiddag.
https://www.dr.dk/nyheder/politik/resultater/kommunalvalg/kommune/751?type=votes
- Jeg er utrolig stolt over, at næsten 20.000 aarhusianere har sat deres kryds ud for mit navn. Det er en tillidserklæring, og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for at leve op til den tillid.
- Jeg er selvfølgelig ked af og træt af, at Socialdemokratiet går tilbage, men nu har vælgerne talt og har sammensat et nyt byråd, og så trækker vi i arbejdstøjet og begynder at skabe resultater, sagde Jacob Bundsgaard.
Men der er også 20.000, som ikke har stemt på dig, som stemte på dig sidste gang?
- Ja, og rigtig mange har fundet et andet parti end Socialdemokratiet den her gang. Det skal vi have analyseret. Vi kan se lignende tendenser i andre byer, og derfor kan vi blive lidt klogere ved at snakke med dem, sagde Jacob Bundsgaard.
Byens fortætning er et stort emne
Han er dog stadig den politiker i Aarhus, der har fået flest personlige stemmer.
Næstflest har De Konservatives Steen Stavnsbo opnået med 6.710 personlige stemmer. Stavnsbo har dermed været en væsentlig årsag til, at Konservative nu er byrådets største, borgerlige parti.
De Konservative i Aarhus er den helt store højdespringer ved kommunalvalget. Partiet går 10,4 procentpoint frem og får fire nye mandater.
SF, De Radikale og Enhedslisten, der støtter Jacob Bundsgaard i konstitueringsaftalen, har alle fået et ekstra mandat. Til sammen udgør den røde blok 20 mandater ud af 31 i byrådet i Aarhus.
Herunder kan du se, da Jacob Bundsgaard tidligt onsdag morgen præsenterede en konstitueringsaftale:
Fortætning af byen var et stort debatemne i Aarhus i valgkampen. Jacob Bundsgaard har fået kritik for at være for opsat på at bygge i højden, men har forsvaret sig med, at byen skal have lov at vokse.
Han ser det dog ikke som en forklaring på Socialdemokratiets tilbagegang.
- Jeg kan jo se, at De Konservative er gået frem, og de har stået for nogenlunde samme linje, måske endnu mere offensivt end os, sagde Jacob Bundsgaard på valgnatten.
Med 4.861 personlige stemmer hentede 29-årige Anders Winnerskjold næstflest stemmer hos Socialdemokratiet. Han anses som det mest oplagte bud på at tage over efter Jacob Bundsgaard.
Odense-borgmester bløder personlige stemmer
Men hvis man anser tilbagegangen i Aarhus for enestående, så gør man regning uden vært. Også i Odense har den siddende og nu genvalgte S-borgmester Peter Rahbæk Juel.
Han har fået 11.975 personlige stemmer, mens han for fire år siden havde 28.425 krydser ud for sit navn.
Samme tendens tegner sig også i Aalborg, hvor den siddende socialdemokratiske borgmester Thomas Kastrup-Larsen har fået 14.453 stemmer mod 29.498 ved sidste valg.
I København er det Sophie Hæstorp Andersen, der bliver overborgmester. Hun er nyvalgt, hvorfor det ikke er muligt at sammenligne direkte med sidste valg.
De personlige stemmetal fra Købenahavn er i øvrigt heller ikke klar i skrivende stund.