Den saudiske og den iranske ambassadør skal stå skoleret i Udenrigsministeriet efter afsløringen af, at efterretningstjenester fra de to lande har spioneret i Danmark.
Det fortæller udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
- Vi vil på ingen måde acceptere, at der finder stedfortrædende krig sted på dansk jord, siger han.
Den danske ambassadør i Saudi-Arabien er desuden blevet bedt om at tage sagen op med den saudiske regering, og fordi sagen trækker tråde til Holland, har både Danmark og Holland tænkt sig at tage sagen op i EU-regi.
- Vi vil tage den her sag op med vores EU-partnere og foreslå en fælles udenrigstjeneste for at sikre, at vi sammen i Europa sender et klart signal om, at vi ikke vil se den form for stedfortræder-krig, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.
I alt er det tre tiltag, der ikke er til at misforstå på internationalt diplomat-sprog, mener han.
- Udenrigspolitisk har vi reageret hårdt og prompte, og det er vigtigt, fastslår Jeppe Kofod.
Kan der blive tale om at udvise diplomater eller nogle andre vidtgående skridt? For bare det at indkalde til samtalen er jo ikke i den hårde ende af værktøjskassen.
- Det er hårdt og vigtigt for regeringen at sige, at vi ikke finder os i, at Saudi-Arabien eller Iran via stedfortræder fører krig på dansk jord, og det er derfor, det er vigtigt, at de her sager bliver taget, og nu er der rejst sigtelse.
- Vi har taget meget alvorlige diplomatiske skridt, siger Jeppe Kofod.
Løkke: 'I hvert fald ikke en overreaktion'
Orienteringen fra udenrigsministeren kommer i forlængelse af, at Folketingets Udenrigspolitiske Nævn har drøftet sagen, hvor i alt fire personer er sigtet.
I nævnet sidder tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og han er ikke imponeret.
- Det er i hvert fald ikke nogen overreaktion, siger han.
Lars Løkke Rasmussen var statsminister, da hele landet blev lukket ned i september 2018 grundet et attentatforsøg planlagt af den ene af de sigtede og rettet mod organisationen, som de tre andre sigtede personer tilhører.
- Dengang hjemkaldte vi vores ambassadør, det gør man ikke her.
- Ræsonnementet er vel, at den sag omhandlede et angreb, nu er det "kun" spionage. Men det, man må spørge sig selv om, er, at hvis proxy-krigen (stedfortræderkrigen, red.) eskalerer, skal vi så bare hænge i historien, eller skal vi opruste? spørger han.
Lars Løkke Rasmussen understreger, at Venstre bakker op om regeringens reaktion.
- Men det havde vi også gjort, hvis de havde reageret stærkere, siger han.
DF: Den slags mennesker skal ikke være i Danmark
Forud for mødet krævede De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, en skarp reaktion fra regeringen overfor både Iran og Saudi-Arabien.
- Det er velkendt, at de to lande er hinandens ærkefjender, men vi vil ikke - og Danmark skal ikke - være skueplads for deres kampe, fastslog han.
Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kalder hele sagen grotesk og mener ikke, at signaler er nok.
- Vi skal også vurdere, hvilket hjemmelsgrundlag de her mennesker har til overhovedet at være i Danmark, siger han.
- Vi må se på, hvordan vi kan forhindre, at sådan noget sker i fremtiden, og dér bliver vi nødt til at se på nogle af de mennesker, som har med det her at gøre, og hvordan vi kan sikre, at de ikke er i Danmark i fremtiden. Vi skal være langt mere kritiske.