København spillede en af hovedrollerne i statsministerens åbningstale for Folketinget i dag.
Dels for blodige skyderier, dels for sine folkeskoler. Sidstnævnte handler om, at kommunen har takket nej tak til at søge om en pulje på 500 millioner kroner, der skal være med til at løfte de svageste elever i folkeskolen.
- Til gengæld er det helt ubegribeligt for mig, at skolerne i Københavns Kommune, den kommune med størst problemer, lukker døren for en pose penge og udstrakt hånd. Det er et svigt af eleverne i København, sagde statsministeren.
Over for Krydsild på P1 har Lars Løkke Rasmussen (V) siden uddybet sit budskab.
I København sidder to borgmestre måbende tilbage. Overborgmester Frank Jensen (S) er overrasket over, at statsministeren angriber de københavnske skoler fra talerstolen.
- Jeg synes, det er noget sludder, han siger. Jeg synes, det er uværdigt, at han går ud og angriber vores ledere i skolerne, der gør en kæmpe anstrengelse for at løfte de mange elever, der har særlige udfordringer.
Syv skoler søgte ikke pengene
Samlet er det syv folkeskoler i København, der har valgt ikke at søge pengene. Det er der en grund til, siger statsministerens egen partifælle, Venstres børne- og ungeborgmester Pia Allerslev, der er overrasket og afviser kritikken.
- I København har vi stærke ledere på vores folkeskoler, som vi har stor tillid til kan gå foran og vise vejen. De har besluttet at takke nej til at indgå i skolepuljen, fordi de allerede er i fuld gang med en målrettet indsats for at løfte de svageste elever. Det er et langt sejt træk, den udfordring løses ikke ved at belønne udvalgte skoler med et engangsbeløb om tre år, siger hun og slår fast:
- Regeringens oplæg tager tid fra børnene og fører til overflødigt bureaukrati.
Da regeringen indbød skolerne til at søge skolepuljen, fik 121 folkeskoler muligheden for at søge. Knap hver sjette – altså 19 skoler – valgte ikke at søge. Det får Frank Jensen til at undre sig. For hvorfor skal København fremhæves som det dårlige eksempel, spørger Frank Jensen.
- Jeg oplever lidt, at statsministeren er gået ind i kommunalvalgkampen. Hvorfor kritiserer statsministeren ikke borgmesteren i Herning for, at skolerne i Herning på samme måde har sagt nej tak til den her hundekiks-pædagogik, spørger Frank Jensen lettere retorisk.
Borgmesteren i Herning er Venstres Lars Krarup.
220 millioner til fagligt løft i København
Men Frank Jensen, er det ikke Lars Løkke Rasmussens ret som statsminister at udfordre det kommunale selvstyre, hvis I som kommune ikke vil det samme, som Folketinget gerne vil have, I gør?
- Jo, det er klart, at hvis han gerne vil afvikle kommunernes ejerskab til at drive folkeskolerne, så skal han selvfølgelig fremsætte forslag om det. Men det er ikke det, han gør. Han tror, han kan løse samtlige problemer på folkeskolerne i Danmark med en statslig pulje på 500 mio. kroner og så kritisere dem, der allerede er i gang med at rette op på forholdene, siger Frank Jensen.
Københavns Kommune har over de seneste syv år bevilliget fire milliarder kroner til at renovere slidte folkeskoler, og der er bevilliget 220 millioner de næste fire år til at løfte det faglige niveau i udskolingen, oplyser overborgmesteren.