Krads kritik og næsegrus beundring. Så meget spænder reaktionerne på tværs af Folketinget efter dronning Margrethes nye udtalelser om klimadebat og klimaforandringer.
I et interview med Politiken tager det danske statsoverhoved bladet fra munden og sætter spørgsmålstegn ved, i hvor høj grad klimaforandringerne er menneskeskabte.
Hos SF kalder klimaordfører Signe Munk dronningens udtalelse for både "forstemmende" og "uhørt".
- Hun bør ikke komme med den udtalelse, fordi det er forkert. Det har vi jo heldigvis videnskabsfolk her i landet og verden over, som kan forklare hende.
Som regent har dronningen tilmed et særligt ansvar over for danskerne, høj som lav, som hun ikke lever op til med sine udtalelser i interviewet, mener Signe Munk.
- Dronning Margrethe er ikke hvem som helst, og det virker meget underligt, at hun bruger sit store talerør til danskerne til at nedtone alvoren af klimakrisen. Og samtidig giver hun giver en massiv mavepuster til alle de børn og unge, som er dybt bekymrede over klimakrisen.
EL: Skadeligt for klimadagsordenen
Samme melding kommer fra Enhedslisten, der mener, at dronningens udtalelser kan være direkte skadelige for klimadagsordenen.
Ikke mindst set i lyset af, at Danmark har forpligtet sig til at sænke udledningen af CO2 med 70 procent frem mod 2030.
- Vi har brug for at lave mange grønne forandringer af vores samfund, og jeg er bange for, at dronningens udtalelser igen kan give liv til den bevægelse, der ikke synes, det haster, siger klimaordfører Mai Villadsen.
Hun kalder udtalelserne, der falder forud for dronningens 80 års fødselsdag 16. april, for "meget ukloge".
- Det er meget frustrerende, at dronningen bruger sin mærkedag til at puste liv i en gammel myte, der betvivler, om klimaforandringerne er direkte menneskeskabte.
DF: Stolt af en dronning, der tør
Set fra et andet perspektiv i folketingssalen er der omvendt beundring for dronningens udtalelser.
Hos Dansk Folkeparti glæder klimaordfører Morten Messerschmidt sig over, at Danmark har en regent, der giver sin mening til kende. Også om politiske spørgsmål, så længe de ikke er partipolitiske.
- Jeg er stolt og glad for at have en dronning, som frimodigt og åbent tør tale til sit folk.
- Dronningen har selv sagt ret i, at man ikke skal gå i panik. Det skal man temmelig sjældent, mener jeg. Det synes jeg er godt, at hun præciserer. Der har været en tendens til i visse kredse at tale om klimaproblemet som noget, der dels er en ren dansk opgave og dels truer os her nu. Det gør det jo ikke, siger Morten Messerschmidt.
Liberal Alliance ser ikke problemet
Der er altid dejligt, når dronningen taler frit fra leveren og ikke fra talepapirer, lyder det fra Liberal Alliances leder og klimaordfører, Alex Vanopslagh.
- Vi har en klog dronning, som vi kan være stolte af - også selvom jeg personligt ikke er enig i alt, hvad Hendes Majestæt siger.
Alex Vanopslagh påpeger, at ingen vigtige udfordringer nogensinde er blevet løst ved panik. Og han kan heller ikke se problemet i dronningens udtalelser om klimaforandringerne.
- De fleste klimaforskere er enige om, at der er klimaforandringer, og at menneskelig aktivitet spiller en rolle. Det virker til, at Hendes Majestæt er enig med de fleste klimaforskere.
Nye Borgerlige: Klogt og sobert
Ligesom Liberal Alliance læser Nye Borgerlige heller ikke dronningens udtalelser som værende i strid med klimaforskningen.
- Hun siger, hvad videnskaben siger. At menneskeudledt CO2 spiller en rolle i den temperaturstigning, vi har set de seneste 150 år. Hvor stor denne rolle er, er der dog ikke videnskabelig konsensus om, siger klimaordfører Peter Seier Christensen.
Han ser slet ikke noget problem i, at dronningen udtaler sig om klimapolitiske emner.
- Naturligvis må dronning udtale sig om dette, hvis hun ønsker det. Dronningen må udtale sig om, hvad hun vil, og hun er altid klog til udvælge sine emner med omhu og behandle dem på en sober måde.
Radikale Venstre: En smutter
Ingen kan være uenige i, at det næppe er en god ide at gå i panik, lyder det fra gruppenæstformand Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre, der svarer i stedet for partiets klimaordfører Ida Auken.
- Men det oplever vi heller ikke. Tværtimod er der hos et flertal i Folketinget et håb og en tro på, at det her kan vi. At vi kan skabe forandringer til det bedre. Så på den måde har dronningen jo ret.
- Men hun rammer noget skævt i tonen. Og hvis der der noget, som videnskaben længe har fortalt os, så er det, at vi skal handle og forandre.
Sofie Carsten Nielsen mener, at dronningen plejer at være for klog til at udtale sig om videnskab.
- Så jeg betragter det her som en smutter.
Alternativet: Ser anderledes på det
Hos det decimerede parti Alternativet er klimaordfører og eneste tilbageværende folketingsmedlem Torsten Gejl også uenig i dronningens udtalelser.
- Jeg ser nok lidt anderledes på det end dronningen. Jeg tror, at mennesker spiller en større rolle end det, det lader til, dronningen mener.
- Og jeg mener selvfølgelig heller ikke, at man skal gå i panik. Men vi skal fortsætte med at være nøgterne og følge videnskaben og rette os efter, hvad den siger. Og ifølge den er vi forbi 'point of no return', hvor vi har skabt klimaforandringerne og nu må rette op.
Elbæk: Håber det er et fejlcitat
DR Nyheder har ikke selv været i kontakt med Uffe Elbæk, der sammen med tre andre tidligere medlemmer af Alternativets folketingsgruppe har startet et nyt politisk projekt - Frie Grønne Stemmer.
Men på Twitter har Uffe Elbæk flere gange været aktiv i løbet at det seneste døgn.
Og her til eftermiddag følger han op:
DR Nyheder har ikke fået svar fra Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative og løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Klimaministeriet har meddelt, at det ikke er muligt at få en kommentar i dag fra klimaminister Dan Jørgensen (S).