Klimaminister afviser vindmølle-kritik: Pengene skal jo passe

Regningen for den grønne omstilling er ganske enkelt blevet for stor, mener klimaministeren.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) afviser blankt kritikken fra oppositionen og vindmøllebranchen. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

Regeringen er blevet mødt af hård kritik, efter klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) tidligere på dagen meldte ud, at man bør overveje at droppe en række vindmølleprojekter langs kysterne, fordi udgifterne er blevet for høje.

Både Socialdemokraterne og De Radikale mener, at regeringen skaber usikkerhed om Danmarks energikurs.

Og spørger man vindmøllebranchens interesseorganisation, Vindmølleindustrien, så kan regeringens melding gøre den grønne omstilling endnu dyrere.

Men den kritik er helt forfejlet, lyder det nu fra klima- og energiministeren.

- Det her handler om ansvarlighed. Regningen for den grønne omstilling er ganske enkelt blevet for stor, siger han og peger på, at regningen for de kystnære vindmøller er steget siden 2012, hvor den seneste energiaftale blev indgået.

- Den er steget med omkring 2,5 milliarder kroner, og som minister bliver jeg nødt til at tage ansvar, hvis ikke det skal koste danske arbejdspladser og konkurrenceevne. Derfor er det afgørende, at partierne bag energipolitikken får drøftet, hvordan vi får bragt regningen ned.

Både Socialdemokraterne og De Radikale er med i det nuværende energiforlig, som løber til 2020, men de ønsker ikke at justere det.

Klima- og energiministeren vil ikke svare direkte på, om han agter at bryde forliget.

- Jeg vil bare sige, at regningen og økonomien er skredet i den her aftale. Og når man indgår en politisk aftale, så indgår man en aftale om mål, midler og økonomi, siger Lars Christian Lilleholt.

Derfor vil regeringen kigge på energiforliget:

  • Udgifterne til en grøn omstilling er blevet for høje, mener klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

  • Ifølge et svar fra Klima- og Energiministeriet kan støtten til de kystnære vindmøller - betalt af virksomhederne og borgerne over elregningen med den såkaldte PSO-afgift - stige dramatisk i forhold til, hvad man kunne have forventet.

  • Ministeren nævner ifølge Berlingske lørdag de kystnære møller som et sted, hvor man vil kunne spare penge.

  • De kystnære møller skal fra 2020 producere grøn strøm til 250.000 husstande.