KL-formand: Selvfølgelig er det en stram aftale

Regeringen har tvunget kommunerne til at effektivisere for én procent fra 2016. Til gengæld får kommunerne selv lov at disponere over det meste af beløbet

- Selvfølgelig er det en stram aftale, men vi får også tilført noget mere likviditet, siger KL-formand Martin Damm (V) om ny aftale. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Kommunerne endte med at få afværget nogle af regeringens effektiviseringskrav, men der er lagt op til hårde år fremover.

Sådan lyder det fra KL-formand Martin Damm (V), efter at der ved middagstid blev indgået en endelig aftale om kommuneøkonomien.

Resultatet betyder, at regeringen gennemtrumfer sit forslag om, at kommunerne fremover skal effektivisere for én procent om året svarende til omkring 2,4 milliarder kroner næste år.

Til gengæld har kommunerne fået lovning på, at de fleste af pengene - 1,9 milliarder kroner - næste år vil blive tilbageført til kommunerne.

- Man skal se det her i en sammenhæng. Selvfølgelig er det en stram aftale, men vi får også tilført noget mere likviditet. Kommunerne har de penge til rådighed til næste år, som de hele tiden har regnet med, siger Martin Damm.

Kan ramme kernevelfærden

Han vil dog ikke garantere, at nogle kommuner ikke skal ud og skære i kernevelfærden fra 2016.

- Kommunerne er jo i almindelighed ude og effektivisere på et meget højt niveau, hvilket regeringen også anerkender nu, siger Martin Damm.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser, at aftale betyder, at det såkaldte omprioriteringsbidrag udvikler sig til en permanent besparelse på kommunernes budgetter.

Vil øge fleksibiliteten

Han har åbnet op for, at der også i de kommende år kan være en forhandling om, hvor mange penge der skal tilbageføres til kommunerne.

- Hele manøvren skyldes, at vi er nødt til at have en fleksibilitet i økonomien i de kommende år. Men vi har ikke fastlagt nogle rammer. Fordelen er, at vi gensidigt bekræfter hinanden i, at kommunernes økonomi er bedst tjent ved at blive løst ved et forhandlingsbord, siger finansministeren.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, oplyser til Ritzau, at hans parti vil stemme for aftalen, når den bliver lagt over i Folketingets Finansudvalg som et såkaldte aktstykke.