Hvert tredje byrådsmedlem oplever, at forvaltningen blander sig så meget i hverdagens beslutninger, at det påvirker politikken i kommunerne, viser en DR Analyse.
Og det bekymrer KL's formand, Erik Nielsen (S), der selv er borgmester i Rødovre Kommune.
- Der er ingen tvivl om, at byrødderne mange steder diskuterer, hvornår det politiske valg egentlig træffes ude i kommunerne.
Detajler ryger ud af sagerne
Her hæfter han sig ved, at forvaltningen i kommunerne i dag fjerner mange af detaljerne i et beslutningsgrundlag inden det når frem til byrådene.
- Og når man laver det nedkog, kan man godt risikere, at visse detajler ikke tæller så tungt i embedsværket som de gør hos politikerne. Det er et af de steder, hvor der kan ryge nuancer.
Store sagsmapper tapper tid
Erik Nielsen mener generelt, at embedsmændene er meget loyale over for deres byråd og ansvaret der følger med i, at skulle udforme beslutningsforslag.
Men netop mængden af stof kan gøre, at visse politikere føler, at de ikke kan følge med embedsværkets mange indstillinger, mener han.
- Som politiker har man et ansvar for at sætte sig ind i tingene, og spørge efter de oplysninger, der måske mangler. Men det kan være meget svært, hvis det er store og komplicerede sager med juridiske detaljer, som normale byrødder ikke har en chance for at forstå.
Skal have egen sekretær
Han håber at debatten om politikernes manglende overblik og indflydelse kan åbne for bedre støtte til lokalpolitikerne i fremtiden.
- Vi håber, at byrødderne i fremtidenkan få lov at købe hjælp til at hyre deres egne sekretærer, så de ikke behøver at læse samtlige fremstillinger selv, men alligevel er ordentlig påklædt, når de beslutter sig, siger Erik Nielsen.
For tiden arbejder Økonomi- og Erhvervsministeriet netop på at finde ud af, om det er muligt at tilbyde økonomisk støtte til lokalpolitikerne inden for den eksisterende lovgivnin, så de kan hyre egne sekretærer og juridiske eksperter i visse tilfælde.