Der tegner sig et bredt flertal i Folketinget for at ændre folkeoplysningsloven med henblik på at fratage ekstreme moskéer og andre foreninger, som ikke ”har noget at gøre med demokrati og folkestyre”, retten til at få offentlig støtte.
Det konstaterer kirkeminister Bertel Haarder (V) efter det første af i alt tre møder i hans ministerium med Folketingets partier, som regeringen på baggrund af en TV2-dokumentar om Grimhøjmoskéen har indkaldt.
- Jeg tror, vi er enige om, at det skal køre igennem Folketinget allerede nu i foråret, siger Bertel Haarder efter mødet.
Kirkeministeren forventer, at en ændring af folkeoplysningsloven - som blandt andet omhandler offentlig støtte til ”folkeoplysende voksenundervisning og foreningsarbejde” – kan vedtages i Folketinget allerede i maj.
- Hvis man vil forhindre foreninger, som ikke har noget med demokrati og folkestyre at gøre, i at bruge folkeoplysningsmidler til mærkelige formål, så er man altså nødt til at skrive det i loven. Ellers har de en ret til det, siger Bertel Haarder.
Hvordan skal den kommende skærpelse af loven kontrolleres?
- Der er lov og ret her i landet. Det skal være ganske klart, hvad kriterierne er, og så skal kommunerne styrke tilsynet og sørge for at tage pengene fra dem, der ikke lever op til kravene, siger kirkeministeren.
Alle Folketingets øvrige partier er fortsat med i forhandlingerne og er alle forholdsvis positive efter dagens møde.
Socialdemokraterne mener generelt, at regeringens oplæg til forhandlingerne er for smalt, men bakker dog op om det konkrete forslag om at ændre folkeoplysningsloven.
- Det er fornuftigt, at vi strammer op på, hvordan vi godkender trossamfund, og at man kan tilladelse væk igen, hvis et trossamfund bekæmper demokratiske værdier, og det som hele Danmark bygger på, siger politisk ordfører Nicolai Wammen (S).
Hos SF tager partiformand Pia Olsen Dyhr forbehold for, at der endnu ikke er udarbejdet et færdigt lovforslag endnu, men SF er som udgangspunkt ”meget med på at stramme op om trossamfund i Danmark”.
Dansk Folkeparti mener ikke, at alt, der har været på bordet ved dagens møde, vil have en stærk nok effekt, men bakker dog op om det konkrete forslag.
Enhedslisten er fortsat lydhør over for regeringens tiltag, men politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen efterlyser svar på, hvem de kommende stramninger af folkeoplysningsloven vil ramme.
Altså hvilke moskéer og foreninger får offentlige midler i dag, som de ikke skal have ret til fremover, lyder spørgsmålet til Bertel Haarder fra Johanne Schmidt-Nielsen.