Den samme kedelige farve. Den samme kedelige skrift. Og ingen spændende logoer.
En cigaretpakke skal som en del af regeringens nye handlingsplan til forebyggelse af rygning blandt unge være så 'kedelig og trist som overhovedet muligt', lød det fra sundhedsministeren tidligere i dag.
- Det betyder altså noget for børn og unge, sagde Magnus Heunicke (S) efter præsentationen af de nye politiske initiativer.
Men det er lodret forkert. Ministeren har ikke noget belæg for, at det virker at standardisere cigaretpakkerne, siger brancheforeningen Tobaksproducenternes direktør, Tine Marie Andersen.
- Vi har stadig til gode at se et marked, hvor det her har haft en konkret effekt, siger hun.
- I Australien målte myndighederne på effekten af præcis det her tiltag og fandt et fald på 0,53 procentpoint over tre år. I Frankrig har de meddelt, at det ikke får rygere til at holde op med at ryge, og i Norge medførte det tværtimod en stigning i salget af snus, siger Tine Marie Andersen.
Symbolpolitik
De neutrale cigaretpakker er kun et blandt flere tiltag, men alt i alt efterlader planen et indtryk af politikere, der ikke ved, hvad der virker, mener Tine Marie Andersen.
- Det er symbolpolitik frem for effektiv regulering, siger hun.
- Det giver politikerne en god mavefornemmelse, fremfor at de satte sig ned og gik i dialog med os og e-cigaretbranchen og hørte, hvad det er for nogle produkter, vi har, hvordan vores kunders adfærd er, og hvad der virker.
Og det, der virker, er oplysning, fastslår Tine Marie Andersen.
Men Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for De Radikale, fastholder, at neutrale cigaretpakker har en effekt - særligt når det gælder unge.
- Der er ikke noget smart symbol. Du kan ikke vælge noget, som du har set dit store idol eller din ældre fætter bruge. Og det gør det mindre attraktivt, siger Stinus Lindgreen.
Hvad bliver det næste?
De såkaldte skræmmebilleder af rygnings skadelige virkninger fik fast plads på alle cigaretpakker i 2012. I 2016 besluttede et politisk flertal, at billederne skulle dække to trejdedele af pakken.
Men den nye beslutning om politisk at regulere, hvordan sundhedsskadelige produkter skal se ud, er et skridt for langt, mener Tine Maria Andersen:
- Det er en glidebane. Tobak er jo ikke det eneste produkt, der er sundhedsskadeligt. Både alkohol og fede fødevarer koster hvert år menneskeliv. Er det de næste produkter, der skal reguleres?