Katastrofal måling for Ellemann: Konservative er nu markant større end Venstre

Efter Søren Pape har meldt sig som statsministerkandidat, har Konservative overhalet Venstre indenom.

Med 16,7 procent er De Konservative nu markant større end Venstre, der står til 11,3 procent i en ny måling. (© DR Collage Nathalie Nystad baseret på foto fra Scanpix)

Styrkeforholdet er skiftet mellem de to borgerlige statsministerkandidater.

Den traditionelle blå storebror, Venstre, er skrumpet til 11,3 procent, mens den hidtidige blå lillebror i De Konservative nu står til 16,7 procent.

Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder og Altinget, efter De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i sidste uge meldte sit statsministerkandidatur.

Epinion-målingen viser samtidig for første gang siden valget i 2019 et blåt forspring.

De blå partier står nemlig samlet set til 49,9 procent, mens de røde står til 46,7 procent. For en måned siden lå blokkene side om side på 47,8 og 47,9 procent.

2,8 procent af de adspurgte svarer, at de vil stemme på Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, der ikke vil stemple ind i nogen af blokkene.

En vælgeropbakning på 11,3 procent er mere end en halvering for Venstre, der fik 23,4 procent ved folketingsvalget i 2019. Og vælgeropbakningen er også skrumpet siden juli, hvor partiet lå til 14,2 procent.

- Det er ikke godt nok, konstaterer Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

- På den ene side er det en god måling, fordi der endnu engang er blåt flertal. På den anden side er det selvfølgelig en træls måling, fordi vi i Venstre ikke ligger, hvor vi gerne vil ligge.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, har tiltro til et "fortsat godt samarbejde" med Venstre. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Omvendt er De Konservative selvsagt glade for himmelflugten.

- Vi er meget, meget taknemmelige for, at danskerne viser Søren Pape den tillid, efter han har meldt sig som statsministerkandidat. Men vi er også meget ydmyge. Vi er godt klar over, at der ikke er noget, der gælder, før vi har haft et folketingsvalg, siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Hvad betyder det for samarbejdsklimaet i blå blok, at I er størst nu?

- I mange år har vi været et mindre parti end Venstre, og det har vi jo affundet os med. Derfor har vi stadig haft et godt samarbejde og mange fælles kampe om at øge danskernes frie valg og få skatterne ned. Det gode samarbejde fortsætter naturligvis – uagtet om vi måtte blive større end Venstre. Det har jeg fuld tiltro til, siger Mette Abildgaard.

V: Det største borgerlige parti skal have serveretten

Med en måling, der så tydeligt vender op og ned på storebror-lillebror-forholdet i blå blok melder spørgsmålet sig selvfølgelig, om Søren Pape Poulsen nu er blå bloks oplagte statsministerkandidat.

Efter han i sidste uge meddelte sit kandidatur, udtalte Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, at det må være det største borgerlige parti, der i tilfælde af blåt flertal skal have statsministerposten.

- Det er naturligt, at det er det største parti, der har serveretten, sagde Jakob Ellemann-Jensen på et pressemøde.

På det tidspunkt lå Venstre til 14,2 procent og De Konservative til 11,5 procent.

Selvom De Konservative i den nye måling står til at blive 5,4 procentpoint større end Venstre, står Venstre "selvfølgelig" ved meldingen, fastslår politisk ordfører Sophie Løhde.

- Vi synes i Venstre, at det er naturligt, at man har serveretten som det største borgerlige parti. Den melding står vi selvfølgelig ved – det er ikke sådan, at vi skifter holdning uge for uge alt efter hvilke meningsmålinger, I kan præsentere os for. Sådan er det, siger hun.

Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, fastholder, at det største borgerlige parti må have serveretten til statsministerposten, hvis der bliver blåt flertal. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Så det vil sige, at lige nu er det Pape, der er statsministerkandidat for blå blok?

- Vi skal lade danskerne afgøre, hvem der er i position til at kunne samle og danne et flertal efter næste folketingsvalg. Jeg er rigtig glad for, at der nu tegner sig et blåt flertal i en række meningsmålinger, men der er jo ikke noget, der er hjemme endnu på nogen måde.

Hvis den her måling var valgresultatet, hvem havde så serveretten i forhold til statsministerposten i blå blok?

- Hvis jeg hver dag skulle konkludere på, at én meningsmåling var valgresultatet, så ville jeg få fuldtidsbeskæftigelse som politisk ordfører. Man skal altid være varsom, og der er kun én måling, der tæller: Den på valgdagen.

Er det et tegn på, at vælgerne foretrækker Pape som borgerlig statsminister?

- Det ved jeg ikke, om det er udtryk for. Jeg glæder mig altid over, når det går de blå partier godt, og det gør det samlet set på nuværende tidspunkt, siger Sophie Løhde.

Støjberg står til at overhale sit gamle parti

Blå blok kan takke Inger Støjberg og hendes nye parti, Danmarksdemokraterne, for fremgangen. I den nye måling står partiet endda til at blive en my større end Inger Støjbergs gamle parti, Venstre: Nemlig 11,8 procent mod 11,3 procent.

Men Inger Støjberg vil fortsat ikke sige, hvem af de to blå statsministerkandidater, hun kommer til at pege på.

- Jeg kan sige med sikkerhed, at vi kommer til at pege på en blå statsminister. Om det bliver Søren Pape eller Jakob Ellemann kommer an på de snakke, vi skal have nu, for det er politikken, der skal afgøre. Det er ikke et personspørgsmål, der skal stå i vejen.

Inger Støjberg vil ligesom de øvrige blå partier endnu ikke sige, om hun peger på Pape eller Ellemann som statsminister. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Hvornår har du tænkt dig at sige, hvem du peger på?

- Nu skal vi have en lang række snakke, og jeg har også holdt møde med både Søren Pape og Jakob Ellemann. Det håber jeg selvfølgelig, vi skal gøre mange flere gange.

Men får vælgerne besked før valget, hvem du peger på?

- Ja, det vil jeg absolut bestræbe mig på.

Bestræbe dig på? Vil du garantere, at du kommer med en melding før valget, så vælgerne ved, hvad de kan regne med?

- Man kan i hvert fald være 100 procent sikker på, at vi kommer til at bakke op om en blå statsminister.

Du svarer ikke helt. Du siger, du vil bestræbe dig på at komme med svar, og at du peger på en blå statsminister. Vil du før et valg give vælgerne besked på, om det er Pape eller Ellemann, som Danmarksdemokraterne støtter?

- Det kommer også an på mandatfordelingen, når vi kommer så langt. For det kan være, det kommer til at give sig selv ret meget. Hvis det ene parti er meget større end det andet, giver det måske sig selv.

Heller ingen af de øvrige blå partier vil endnu pege på deres foretrukne statsministerkandidat.

Socialdemokratiet: Ikke en katastrofe for os

Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, forklarer den røde tilbagegang med, at der er blevet flere partier at vælge mellem. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Målingen er heller ikke særlig rar læsning for Socialdemokratiet. Udover tilbagegangen til rød blok samlet set, går regeringspartiet også selv en lille smule tilbage fra 24,2 procent i juli til 23,3 procent nu.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, forklarer faldet sådan her:

- Nu er der jo 15 partier, som vælgerne kan vælge imellem. Det tror jeg kan være en del af forklaringen. Der har været et stort opbrud i dansk politik og mange partier på hylderne at vælge mellem. Jeg vil tro, det spiller en stor rolle, siger han.

Tror du, der kan være nogle politiske årsager?

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi blev kritiseret meget, da Minkkommissionens beretning kom før sommerferien. Det kan selvfølgelig være én årsag. Derudover tror jeg selvfølgelig også, at det spiller en rolle, at der nu er 15 forskellige partier at vælge mellem.

- Derfor synes jeg heller ikke, at det er en katastrofe for os, at knap hver fjerde dansker trods alt stadig bakker os op, siger han.

Om den markante konservative fremgang efter Papes statsministerkandidatur siger den socialdemokratiske politiske ordfører:

- Når man melder sig på banen og siger, man gerne vil være statsminister – efter at have lurepasset i flere år, fordi det måske var belejligt – så er tiden selvfølgelig nu inde til, at ens politik tryktestes – og at man må svare for sig, når man får det til at lyde som, at man både kan uddele skattelettelser og bevare velfærden, som vi kender den.

Ser du Pape som jeres hovedmodstander?

- Jeg ser det, at der er mange, der har et ønske om at få en anden statsminister end Mette Frederiksen som der, hvor slaget skal stå.