Embedsmændene i Justitsministeriet fejlvurderede VK-regeringens optjeningsprincip.
Sådan lyder den hårde dom fra flere EU-restlige ekspert i Berlingske i dag.
Justitsministeriet begik nemlig den fejl i 2010 at vurdere lovligheden af optjeningsprincippet med udgangspunkt i den såkaldte EUF-traktat – og ikke i forhold til en EU-forordning fra 2004, som forbyder diskrimination i udbetalingen af sociale ydelser.
Dermed blev optjeningsprincippet lovligt trods advarsler fra Pensionsstyrelsen og Beskæftigelsesministeriet. Men den metode er det samme som at ignorere en "basal EU-ret, mener Catherine Jacqueson, lektor i EU-ret ved Københavns Universitet.
- Man vil åbenbart absolut på en eller anden måde begrunde, at lovforslaget holder over for EU-retten. Det ligner en juridisk konstruktion, hvor man tager reglerne fra én kasse og lægger dem over i en anden kasse med større råderum, hvor reglerne ikke hører til, siger hun til Berlingske.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra daværende justitsminister Lars Barfoed (K), da han er på rejse i Dublin og først kommer hjem i aften.
VK-regeringen lagde pres på embedsmænd
Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere skulle have haft bopæl eller beskæftigelse i mindst to år i Danmark for at modtage fuld børneydelse, men ifølge EU-Kommissionen har EU-borgere ret til ydelsen, så snart de får arbejde i landet.
Allerede i 2010 skrev Pensionsstyrelsen, der havde til opgave at rådgive på området, til Skatteministeriet, at optjeningsprincippet kunne betragtes som diskrimination, der er forbudt ifølge fællesskabsretten.
Venstres Claus Hjort Frederiksen afviser, at embedsværket tændte advarselslamper for VK-regeringen, men det virker "ret usandsynligt" ifølge lektor i forvaltningsret Sten Bønsing, der har gennemgået det lovforberedende arbejde i 2010, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.
- Det er helt tydeligt, at der er blevet lagt et voldsomt pres på embedsmændene i især Pensionsstyrelsen, siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.
- Man skal have hår på brystet og stor selvtillid for at være embedsmand i sådan et system, for der er ingen tvivl om, at der blev lagt så stort et pres, som man kan tåle som embedsmand, siger han.
V: Intet talte imod at indføre optjeningsprincip
Ifølge tidligere finansminsiter Claus Hjort Frederiksen (V) gik alt tværtimod efter bogen med indførelsen det såkaldte optjeningsprincip i forhold til børnechecken i 2010.
Både Skatteministeriet og Justitsministeriet godkendte nemlig loven.
- Når regeringen fremsætter et lovsforslag, så er det jo til dels godkendt af Skatteministeriet, der arbejder med sagen, men alle lovforslag passerer jo Justitsministeriet, som ser lovteksten igennem, siger han og slår fast:
- Og når der ikke er nogle bemærkninger fra justitsministeriets side, så er der ingen grund for en regering til at reagere.