Justitsministeren vil sætte kontorfolk til politiopgaver

Politiet er presset i bund. Derfor skal der kigges på alt, siger justitsministeren.

Justitsminister Søren Pind (V) er klar til at lette administrative opgaver for at få flere politibetjente på gaden. Hvis opgaverne altså kan løses lige så godt af ansatte uden politiuniform. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Skal der en betjent til at udlevere glemte handsker på hittegodsstationen?

Skal det være en betjent, der sidder i fotovognen og dokumenterer, når man kører for stærkt?

Ikke nødvendigvis.

Justitsminister Søren Pind (V) er klar til at lette administrative opgaver for at få flere politibetjente på gaden. Hvis opgaverne altså kan løses lige så godt af ansatte uden politiuniform.

- Vi står i en situation, hvor dansk politiet er presset i bund efter et terrorangreb og nu også efter en migrantkrise. Det præger arbejdet i politiet og presser den enkelte politimand og hele systemet. Det er ikke fordi, det er umuligt at håndtere, men det er en vanskelig situation. Det kan ikke fortsætte. Derfor er vi nødt til at kigge på alt - tilførsel af mandskab, politiets arbejdsmetoder og hvem, der skal tage sig af hvad, siger Søren Pind.

Vi kigger på alt

Dansk politi har i 2015 været særdeles presset af blandt andet opgaver som terrorbevogtning.

Siden angrebet mod Krudttønden i februar har betjente fra alle landets kredse været presset og Folketinget har to gange givet ekstrabevillinger til udbetaling af overarbejde.

Også de seneste uger med den massive flygtningestrøm har presset politiet.

I løbet af de kommende uger tager regeringen hul på forhandlingerne om en flerårig aftale for politiet og Anklagemyndigheden, og lige nu bliver der i Rigspolitiet kigget på, hvor man kan frigive politiressourcer.

- Det er klart, at situationen kalder på smidighed og en kritisk gennemgang af, hvad der er behov for. Sagen er den, at jeg ikke kan trylle flere politibetjente frem hen over en nat, siger Søren Pind.

Fotovogne og HK'ere

I HK Politi, der organiserer omkring 15 procent af de ansatte hos dansk politi og Anklagemyndigheden, er man klar til at overtage flere opgaver.

- Uanset hvordan man vender og drejer det, tager det et sted mellem tre og fem år at lave en politimand. Sådan nogle HK'ere som os kan man med målrettet uddannelse sætte til en lang række opgaver her og nu, siger Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Politi.

Hun mener, at HK'ere blandt andet kan sidde i fotovogne, udlevere hittegods og hjælpe til i eksempelvis IT-afdelingen.

- Vi kan stort set bidrage til alt det, der foregår inde på kontorerne hos politiet, som i dag løses af politiuddannet personale, siger Heidi Juhl Pedersen og henviser til, at der på mange af landets politiservicecentre er flere HK'ere end politibetjente ansat.

Tidligere i år startede man et forsøg i Midt- og Vestjyllands politikreds, hvor det netop HK'ere passer en af politiet fotovogne.

I 2011 gik man væk fra det faste normativ i politiet. I sommeren 2015 var der 10.530 betjente i Danmark. I 2011 var tallet 11.100.