Danmark kan være nødt til at hente danske fængslede i Syrien og Irak hjem til Danmark til retsforfølgelse for at have deltaget i krigen for terrororganisationen Islamisk Stat.
I samme ombæring siger forsvarsministeren, at ”det er jo ikke meningen, at de efter at have hærget og tyranniseret, voldtaget og hugget hoveder af folk bare skal komme til Danmark og så få en lille straf på et år og så slippe ud efter halv tid”.
Den udtalelse falder professor i strafferet ved Københavns Universitet Jørn Vestergaard for brystet. For forsvarsministeren skal ikke på forhånd dømme krigsfangerne, der er taget til fange af koalitionens samarbejdspartner i området, Syriens Demokratiske Styrker (SDF).
- Det ville klæde forsvarsministeren og andre ledende politikere at værne om grundlæggende retsstatsprincipper i stedet for at tilslutte sig den forråede form for rettergang, som Islamisk Stat og andre terrorbevægelser praktiserer, siger Jørn Vestergaard til DR Nyheder.
Professor: De har ingen viden
Også Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har i går udtalt sig om de fængslede danskere. Han betegner deres ”vej” som ”landsforræderisk”.
- Og så må de også tage konsekvenserne af det. Og det betyder sandsynligvis livsvarigt fængsel de her steder, og det har de fortjent, siger han.
Men de udtalelser er fremsat uden den nødvendige viden om, hvad de er dømt for, siger Jørn Vestergaard.
- Hverken Claus Hjort Frederiksen eller Søren Espersen kan have nogen nærmere viden om, hvad koalitionens krigsfanger måtte have gjort sig skyldige i. De vidtløftige påstande om halshugning og andre grove forbrydelser kan vise sig helt grundløse, siger han.
På et møde i Rom i denne uge blandt kernelandene i koalitionen, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien og Irak, opfordrede USA’s forsvarsminister, James Mattis, de øvrige koalitionslande til at hjemtage egne statsborgere, der har kæmpet for IS.
Lige nu er vurderingen i Forsvarsministeriet, at der er ”en lille gruppe” danske IS-krigere i fangenskab i Syrien og Irak.
Forsvarsministeriet har ikke et præcist overblik over antallet, og Danmark har så vidt vides endnu ikke modtaget en konkret anmodning om at hente danske statsborgere hjem.