Juraprofessor: Bevidst vildledning af EU er strafbart

Hvis Dansk Folkeparti bevidst har vildledt EU i sagen om støttekroner, lyder strafferammen på fængsel i op til halvandet år, siger Lars Bo Langsted.

Professor i jura, Lars Bo Langsted Højbjerg, undrer sig over, hvorfor Dansk Folkeparti ikke fremlægger bilagene. (Foto: Kim Haugaard/Scanpix 2016) (Foto: © Kim Haugaard, Scanpix)

Dansk Folkepartis brug af EU-midler bliver lige nu undersøgt nøje, og partiet har i forhold til flere konkrete tilfælde lovet, at man vil betale penge tilbage.

Ifølge Lars Bo Langsted, som er juraprofessor på Aalborg Universitet, kan det have alvorlige konsekvenser for de ansvarlige i Dansk Folkeparti, hvis det viser sig, at der er foregået en bevidst vildledning for at få del i EU's støttemidler:

- Det er en alvorlig beskyldning. Men den måde tingene er sket på, tyder på, at en del af det har været bevidst, siger han til DR Nyheder.

Dansk Folkeparti har besluttet at betale EU-støttekroner tilbage, det sker efter DR’s afdækning af sagen.

Gennem to år er over 200.000 EU-støttekroner fra det europæiske politiske parti MELD blevet misbrugt til at finansiere Dansk Folkepartis årlige sommergruppemøder. Det vurderer flere eksperter, der har gennemgået en række interne EU-dokumenter for DR Nyheder.

Støttekronerne er udbetalt af Europa-Parlamentet, men uden at parlamentet tilsyneladende har fået besked om, at støtten er gået til Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Siden sagens start har partiet desuden valgt også at betale penge til medietræning til medlemmer, en annoncekampagne og politiske kampagner tilbage til EU.

Lars Bo Langsted peger på, at Dansk Folkeparti endnu ikke har fremlagt bilag i sagen, hvilket styrker mistanken om, at regler bevidst er blevet omgået:

- Så taler vi ikke om, at man er i tvivl om, hvad man må bruge pengene til, men at man i et omfang vildleder EU, siger han.

Viser dette sig at være tilfældet er sagen ifølge Lars Bo Langsted 'meget ulovlig'.

- Vi taler om en strafferamme på fængsel op til halvandet år. Og en forbrydelse, der har sådan en strafferamme, er en alvorlig forbrydelse, siger han.

Et muligt strafferetligt ansvar vil ifølge Lars Bo Langsted i første omgang lande hos de personer, som har givet EU de vildledende oplysninger. Det vil meget ofte være dem, der har skrevet under på dokumenterne, men kan også være andre, fortæller han.

Sagen undersøges af Dansk Folkeparti, EU-Parlamentet og EU's antisvindelenhed, Olaf.