Socialdemokratiet er med sit udspil om en differentieret pensionsalder klar til den kommende valgkamp.
Sådan lyder det fra DR’s politiske analytiker, Jens Ringberg.
- Med det her udspil, er Socialdemokratiet helt klart til valg – faktisk ligesom regeringen, der har lanceret sit sidste store udspil i form af sundhedsreformen i sidste uge, forklarer han.
Står det til Socialdemokratiet skal en gruppe borgere have ret til at gå på pension tidligere end andre.
Retten skal komme nedslidte lønmodtagere, som har været længst tid på arbejdsmarkedet, til gode.
Kernetropperne er klar
Udspillet er med til at skabe kant til regeringspartierne, men sørger samtidig for, at forholdet til de store forbund i fagbevægelsen er i harmoni.
- Nogle af deres kernetropper vil være mere klar til at hænge valgplakater op for S på grund af det her, vurderer Jens Ringberg.
Mette Frederiksen og Socialdemokratiet var da også tvunget til at komme med nogle bud på et nyt system for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, vurderer Jens Ringberg.
Diskussionen om emnet har nemlig taget til de seneste år.
- Og det var ikke nok, at partiet sammen med DF fik bremset regeringens ønske om at fremrykke den stigende pensionsalder, der allerede er aftalt. Der er masser af tal, der viser store problemer med nedslidning – derfor er det her en vigtig sag, siger han.
Kritik for manglende detaljer
Socialdemokratiet skriver i udspillet, at det vil koste omkring tre milliarder kroner årligt at give nogle faggrupper ret til at på tidligere pension.
Pengene skal findes ved dels at fjerne virksomheders mulighed for at trække "meget store lønninger" fra og rulle skattelettelser på "meget høje aktieindkomster" tilbage, og dels finansieres af den finansielle sektor ved eksempelvis at indføre en særlig skat på "meget store overskud som følge af overdreven spekulation".
Hvordan ordningen mere konkret skal skrues sammen, og hvem der præcis skal kunne komme i betragtning til en tidlig pension, vil Mette Frederiksen forhandle sig frem til med arbejdsmarkedets parter efter et folketingsvalg - såfremt hun altså selv vinder statsministerposten.
Men de manglende detaljer kan blive en udfordring for Socialdemokratiet, vurderer Jens Ringberg.
- Partiet kan blive kritiseret for at mangle konkrete svar – lige som på andre punkter, for eksempel kontanthjælpsloftet, siger han.
Et andet punkt, som kritikerne ifølge Jens Ringberg vil slå ned på, er, at Socialdemokratiet ikke tager et egentligt opgør med Velfærdsaftalen fra 2006, hvor det blev besluttet af danskernes pensionsalder generelt skal stige.
- Dét ændrer udspillet i dag ikke på. Nogle vil føle, at Socialdemokratiet svigter nogle lønmodtagere frem for andre, siger Jens Ringberg.
Enhedslisten er blandt de partier, der ønsker forliget fra 2006 hen, hvor pebret gror, og kritiserer Socialdemokratiet for ikke at opsige det.