Danmarks Radio handlede både ansvarligt og i god tro, da man i forbindelse med en større spareplan valgte at nedlægge Underholdningsorkestret.
Det mener kulturminister Marianne Jelved, der for en sjælden gangs skyld blander sig i debatten om det omstridte orkester.
- Jeg vil gerne understrege, at der indtil den 11. november var et solidt flertal bag det, jeg kalder armslængdeprincippet og bag den opfattelse, at DR's bestyrelse og ledelse havde ansvaret for at udmønte den økonomiske ramme, som medieaftalen giver DR, siger Marianne Jelved.
- Men det varede altså kun indtil, at Venstre sprang fra det synspunkt og skiftede holdning, siger hun.
Måske til afstemning
Den politiske debat om DR's Underholdningsorkester er for alvor blusset op, efter at et flertal i Folketinget har krævet, at kulturministeren i den kommende public service-kontrakt med DR for 2015 får indføjet, at DR fortsat skal drive orkestret.
Onsdag afleverede flertallet udenom regeringen en såkaldt beretning til kulturministeren, hvor man "opfordrer" ministeren til at redde Underholdningsorkestret.
Hvis ikke det sker, truer blandt andre De Konservative med at fremsætte et beslutningsforslag om sagen, så det kan komme til en egentlig afstemning i folketingssalen.
Jelved: Ansvarligt
Marianne Jelved afviser at kommentere de igangværende politiske forhandlinger, men slår fast, at DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret principielt er noget, politikerne skal blande sig udenom.
- DR har efter min klare opfattelse handlet fuldt ansvarligt ved at forberede sig på de ændrede økonomiske vilkår, som kunne træde i kraft 1. januar 2015, siger Marianne Jelved.
- Og de har gjort det under den klare opfattelse, at det, der er blevet sagt i medierne fra Venstre, regeringspartierne og mig, står til troende, fordi vi var et flertal, der fastholdt armslængdeprincippet, siger hun.
Pia K.: Armslængdeprincippet gælder ikke
Netop det såkaldte armslængdeprincip er imidlertid også genstand for debat.
Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, mener slet ikke, at princippet kan gøre sig gældende i sagen om Underholdningsorkestret.
- Overhovedet ikke. Punkt et, fordi det står i DR's public service-kontrakt, og punkt to, fordi at hver eneste gang en regering har sat sig fast på noget på kulturområdet, benytter man sig af ordet armslængdeprincippet. Men lige specielt i denne sag kan man ikke bruge det, siger Pia Kjærsgaard.
Forhandlinger i næste uge
Marianne Jelved fastholder, at armslængdeprincippet er "meget vigtigt" - ikke kun i forbindelse med DR's beslutning om at nedlægge Underholdningsorkestret.
- Det handler om, at politikerne har én type opgaver, og at institutionerne, i dette tilfælde DR, har en anden type opgaver. Det vil jeg meget gerne holde fast i, for hvis man først giver køb på det, kan man gøre hvad som helst som politiker, siger kulturministeren.
Hun mødes på tirsdag med Folketingets kulturordførere til et ekstraordinært møde om Underholdningsorkestrets fremtid.