Ja-partier er enige om ændring af retsforbeholdet

Detaljerne for en ændring af retsforbeholdet er faldet på plads.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har landet en aftale om at ændre det danske retsforbehold. Den aftale skal danskerne tage stilling til ved en folkeafstemning næste år. (Foto: © Erik Refner, Scanpix)

Folketingets ja-partier er blevet enige om at erstatte det danske EU-retsforbehold med en tilvalgsordning. Det erfarer DR Nyheder.

De nærmere detaljer i aftalen vil ifølge DR Nyheders oplysninger blive præsenteret af de EU-positive partier omkring klokken 9. Det var på forhånd ventet, at parterne ville nå til enighed om at få godt 20 retsakter med i den tilvalgsordning, de ønsker skal erstatte Danmarks nuværende retsforbehold.

Dermed er vejen banet for den folkeafstemning, som senest skal afholdes 31. marts 2016.

Tilvalgsordning

Hvis danskerne stemmer for at afskaffe retsforbeholdet, stemmer de samtidig ja til at erstatte forbeholdet med en såkaldt tilvalgsordning.

Det betyder, at Danmark selv kan vælge, hvilke retsakter på området for retlige og indre anliggender, som vi ønsker at deltage i. Hver gang EU-Kommissionen lægger et lovforslag på bordet, vil Danmark få mulighed for selv at vælge, om Danmark skal være med eller ej.

Den kommende folkeafstemning skyldes, at Europol-samarbejdet er ved at blive ændret. I dag deltager Danmark fuldt og helt i det europæiske politisamarbejde, men når samarbejdet ændres, så vil Danmark ikke længere kunne deltage.

Det vil ja-partierne rette op på, og derfor ønsker de at ændre nuværende retsforbehold til en tilvalgsordning.

På forhånd er parterne enige om, at Danmark holder sig ude af EU's fælles asyl- og indvandringspolitik, mens der altså ligeledes er bred enighed om at fortsætte i det europæiske politisamarbejde.