It-fejl spænder ben for Veganerpartiet og Kristendemokraterne: 'Det har kortsluttet vores kampagne'

Nedbrud på vælgererklæring.dk presser partier, der gerne vil i Folketinget.

Isabella Arendt fra Kristendemokraterne og Rasmus Paludan fra Stram Kurs under en partilederrunde ved sidste valg. Begge partier skulle efter valget på jagt efter nye vælgererklæringer. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det er ikke et helt ligegyldigt tal, der pludselig holdt op med at vokse hos de nye partier, som kæmper for en plads på stemmesedlen ved næste valg.

I over et døgn frem til lidt over klokken 11 i dag var det ikke muligt at støtte partierne med en vælgererklæring.

Det skyldes ifølge den eneste tekst på hjemmesiden vælgererklæring.dk på det tidspunkt 'planlagt vedligehold', og betyder blandt andet, at de links, man som vælger skal bruge for at give sin opbakning, ikke virker.

Reelt blev en del af demokratiet sat på pause, mener Carsten Schürmann, der er professor ved IT Universitetet og arbejder med digitale valgsystemer.

- Det er et stort problem, at et system, der en del af den demokratiske proces i Danmark, ikke kører, siger han.

Sådan så det ud hele dagen i går, hvis man klikkede ind på vælgererklæring.dk.

- Forestil dig, at der bliver afholdt valg, og så er der ikke nogen stemmesedler på valgdagen. Det går jo ikke, siger Carsten Schürmann.

Det kræver lige over 20.000 vælgererklæringer at få lov at stille op til Folketinget. De skal indsamles i løbet af halvandet år - ellers begynder de ældste erklæringer at forfalde.

It-konsulenthuset KMD står for det digitale system til indsamlingen af vælgererklæringer for Social- og Indenrigsministeriet, der til DR Nyheder oplyser, at der er tale om teknisk fejl, som KMD lige nu arbejder på at finde årsagen til.

Magtesløse

Kristendemokraterne og Veganerpartiet er de to partier, der lige nu er tættest på målet med henholdsvis 18.487 og 17.613 registrerede vælgererklæringer ifølge Social- og Indenrigsministeriet.

De tal er dog fra juni, og Kristendemokraterne er efter deres egne tal lige nu kun 814 erklæringer fra at få lov at stille op.

Derfor kalder organisatorisk næstformand i partiet Niels Chresten Andersen det også 'dybt uheldigt', at it-systemet har været nede.

- Det kortslutter vores kampagne på et rigtig vigtigt tidspunkt, siger han.

Partiet er ikke blevet informeret om, at der var udsigt til en opdatering af systemet, men opdagede selv, at det ikke virkede i går morges. Trods gentagne opringninger til både Indenrigsministeriet og KMD kunne partiet ikke få at vide, hvornår det ville være oppe at køre igen, fortæller Niels Chresten Andersen.

- Men der sidder hundredevis af mennesker og mister tålmodigheden bag deres skærme, og det koster os vælgererklæringer, siger han.

Gennemsnitligt plejer partiet at få omkring 100 erklæringer om dagen, og ifølge deres egne prognoser vil de nå de magiske 20.000 i starten af august.

Netop den tidshorisont er vigtig, for til september træder et nyt og striksere indsamlingssystem i kraft.

- Vi føler os magtesløse. Og det er irriterende, at vi selv skal finde ud af det, mens vores kampagnefolk går og knokler på gader og stræder, siger Niels Chresten Andersen

Går i minus

Endnu mere kritisk er fejlen set med Veganerpartiets øjne.

Partiet har nemlig været i gang med at indsamle vælgererklæringer i over 18 måneder, og derfor bliver omkring 30 stykker 'for gamle' hver dag.

- Når vi både har nogle vælgererklæringer, som udløber, og der ikke kommer nogle ind, er det et ret stort tab, siger formand Michael Monberg.

- Man kan sige, at det er dobbelt op, men først og fremmest er det spild af hårdt arbejde og dyrt for os.

Veganerpartiet klædte Den Lille Havfrue ud som en gris på Langelinie i København i starten af året som en protest mod pladsforholdene i den danske svineproduktion. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Alene i dag er det ifølge Michael Monberg meningen, at 800 vælgere skal modtage en mail med et link, så de kan erklære deres støtte til Veganerpartiet med NemID.

Ligesom Kristendemokraterne er det dog Veganerpartiets erfaring, at de kun udmønter sig i knap 100 vælgererklæringer, især fordi Indenrigsministeriets mails med links ender i spamfilteret hos de fleste vælgere.

Derfor er Michael Monbergs tålmodighed med it-systemet i forvejen tyndslidt.

- Vi har bygget en del af vores demokratiske system op på, om amerikanske it-systemer bag Google- og Microsoftkonti vurderer, om den mailadresse er valid, eller om linket skal havne i spam, siger han.

- Nu står vi i den situation, at loven snart bliver strammet, men systemet er stadig fuld af fejl, og det her er endnu en i rækken.

Veganerpartiet er lige nu cirka 1.300 vælgererklæringer fra at få lov at stille op til Folketinget, fortæller Michael Monberg.

Også op til sidste folketingsvalg var it-systemet til indsamling af vælgererklæringer ramt af problemer. Det var først i 2014, at et flertal i Folketinget vedtog at gøre processen digital.