Irak-kommisionen fik fem år til at kulegrave baggrunden for den danske beslutning om at deltage i Irak-krigen. Den skulle være færdig i 2017.
Men efter at have brugt de første to år på at læse offentligt tilgængelige dokumenter, er kommissionsformanden nu i tvivl om, at tidsplanen kan overholdes.
- Det er endnu for tidligt at tage stilling til, om kommissionen skal bede om en forlængelse af fristen til 2017. Men jeg kan på den anden side heller ikke udelukke, at det kan blive nødvendigt at gøre dette, siger Michael B. Elmer.
Det er meget sandsynligt, at kommissionen overskrider sin deadline, siger Steen Bønsing, der er ekspert i forvaltningsret.
- De har ventet to år på de vigtige dokumenter, og så må man forvente, at de bliver tilsvarende forsinket i forhold til deres deadline, siger han.
Begynder afhøringer efter sommerferien
Kommissionen blev nedsat i november 2012 af daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) med det formål at klarlægge, hvilket grundlag Danmark havde for at deltage i krigen i Irak.
Michael B. Elmer forventer, at der kommer gang i undersøgelsen næste år.
- Hvis vi udnytter de muligheder for at arbejde effektivt, som vi har fået, hvor vi kan tage vore moderne it-systemer i brug, kan vi formentlig begynde at gennemføre afhøringer vedrørende grundlaget for Irak-krigen efter sommerferien 2015, siger Michael B. Elmer.
Rigtig mange dokumenter
Udsættelsen kan være nødvendig, efter at Politiets Efterretningstjeneste først nu - to år efter nedsættelsen af kommissionen - har sikkerhedsgodkendt kommissionens lokaler og it-systemer.
Indtil nu har kommissionens tre medlemmer kun kunnet læse alle ikke-hemmeligholdte dokumenter. Dokumenter, der er tilgængelige for alle.
Blandt andet har kommisionen endnu ikke haft mulighed for at se på lovligheden af tilbageholdelser i Irak og Afghanistan.
Michael B. Elmer vurderer, at det er op mod en million sider, kommisionen skal manuelt igennem, inden den kan komme med en redegørelse. Til sammenligning udgjorde Skattesagskommissionens materiale kun omkring 6.000 sider.
- Vi er nødt til selv at sortere materialet yderligere, når vi modtager det fra myndighederne. Ellers vil vi simpelthen drukne i det, siger Michael B. Elmer.
PET har ingen kommentarer
Politiets Efterretningstjeneste vil hverken be- eller afkræfte, at kommisionen først nu - efter en henvendelse fra DR Nyheder - er blevet sikkerhedsgodkendt.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men hun skriver i en mail til DR Nyheder:
- Det er slet ikke tilfredsstillende, at kommissionen ikke er kommet længere i sit arbejde.