Udenrigsminister Lene Espersen bekræfter, at alt samarbejde mellem Danmark og Indien er lagt på is efter Niels Holck-sagen.
Danmarks ambassadør i Indien har fået besked om, at alt samarbejde med Danmark fastfryses efter Holck-sagen.
Der er blevet sat en prop i samarbejdet mellem Indien og Danmark, efter de danske domstole har afvist at udlevere våbensmugleren Niels Holck til Indien.
Det bekræfter udenrigsminister Lene Espersen (K).
- Den danske ambassadør i New Delhi har fået at vide, at samarbejdet med Danmark er fastfrosset, og det vil reelt sige, at hvis man fremover skal i kontakt med de indiske myndigheder, så skal al kontakt gå via udenrigsministerierne, siger hun
Lene Espersen ærgrer sig over indernes beslutning, men udtrykker forståelse for, at de indiske myndigheder er skuffede over, at udleveringen af Niels Holck gik i vasken.
- Men jeg hverken kan eller vil blande mig i de danske domstoles beslutning, som vi må acceptere, siger hun.
Udleveringen af Niels Holck blev i både byret og landsret underkendt med henvisning til, at han risikerede tortur i et indisk fængsel.
Indierne er vrede
Årsagen er ifølge den indiske avis, Indian Express indernes vrede over, at det mislykkedes at få udleveret Niels Holck, der i 1995 stod bag nedkastning af våben til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.
Udleveringen af Niels Holck blev først i byretten og siden i landsretten underkendt, da dommerne mente, at der er for stor risiko for, at han vil blive torteret, hvis Danmark sender ham til et indisk fængsel.
Kræver konsultation
Den danske anklagemyndighed besluttede for nylig, at det var udsigtsløst at forsøge at få sagen for Højesteret, og det har i flere omgange fået indiske topembedsmænd - heriblandt den indiske indenrigsminister - til at udtrykke skuffelse over danskerne.
Ifølge Indian Express har det indiske finansministerium efter det mislykkede forsøg på at få danskeren udleveret i et officielt dokument gjort det klart, at alle aftaler og projekter med Danmark nu kræver "forudgående konsultation hos Udenrigsministeriet".
I kølvandet på de danske domstoles afvisning af at udlevere Niels Holck har den indiske efterretningstjeneste CBI i indiske medier erklæret sig åben over for at afhøre Niels Holck via videolink fra København.
Der er dog ikke fremsat en formel anmodning at genoptage sagen med brug af videoafhøring.
/ritzau/