- Kan I have en god dag.
Lars Løkke Rasmussen var fåmælt, da han troppede op uden for Instrukskommissionens lokaler på Frederiksberg foran pressen.
Men ordknapheden fortsatte indendøre, da den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen satte sig i vidneskranken. Tydeligt irriteret over at teknikken i rummet ikke fungerede og at han måtte betale fem kroner for en kop kaffe.
Da spørgsmålene fra udspørger Lars Kjeldsen først kom i gang, svarede Lars Løkke Rasmussen igen og igen det samme: Han har ingen erindring om, at han skulle have modtaget advarsler om sagen, forklarede han.
På ét punkt var Lars Løkke Rasmussen dog kategorisk.
- Om jeg har haft et møde, hvor sagens genstand har været barnebrude? Nej – ikke før i dag, svarede han til kommissionen.
Og dermed afviste Lars Løkke Rasmussen, at han trods udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs mange samråd, skulle have interesseret sig særligt for sagen.
Blev Løkke advaret?
Sagen handler om en instruks, der udgik fra Udlændinge- og Integrationsministeriet i februar 2016. Her udgik en pressemeddelelse fra Inger Støjbergs (V) ministerium, der uden undtagelse lagde op til at adskille alle mindreårige asylpar, så de ikke kunne bo sammen på et asylcenter.
Pressemeddelsen var ifølge Folketingets Ombudsmand det eneste skriftlige, der blev kommunikeret videre til Udlændingestyrelsen, der skulle adskille parrene. Af samme grund blev pressemeddelelsen til en instruks ifølge ombudsmanden, der har vurderet, at instruksen var ulovlig, fordi der ikke blev lavet individuelle skøn og parrene ikke blev hørt.
Forstå sagen om den ulovlige instruks i vores gennemgang af sagen herunder. Artiklen fortsætter efter videoen.
Tidligere har daværende justitsminister Søren Pind forklaret i Instrukskommissionen, at han ”orienterede statsministeren om, at han var bekymret over, hvad der foregik i integrationsministeriet”.
Husker ikke Pind-advarsel
Det skulle han også have advaret Lars Løkke Rasmussen om, har Pind forklaret i kommissionen. Men den advarsel husker Pinds politiske chef ikke.
- Jeg har søgt i min dybeste hukommelse, og har ingen erindring om det. Det forekommer mig også at være ret upræcist, hvad det skulle være for en henvendelse.
- Jeg har ingen erindring om, at jeg skulle have modtaget hverken sms eller et telefonopkald, svarede Lars Løkke Rasmussen til kommissionen.
Han sagde også, at han i sin telefon har sms'er tilbage fra 2012, men deri ligger der ingen advarsler om instruks-sagen, konstaterede han.
Flere medier har siden forsøgt at få en kommentar fra Søren Pind. Han skriver på Twitter, at han fastholder sin forklaring i sagen:
- Jeg kan konstatere, at min tidligere departementschef i dag i Instrukskommissionen har bekræftet min fremstilling om, at jeg advarede statsministeren ift. Integrationsminsiterens ageren. Jeg har ikke noget at føje til min forklaring, skriver Pind.
Bekymret embedsværk
Det har i nogle uger også stået klart, at sagen skabte bekymring i Statsministeriet. Her var Lars Løkke Rasmussens nærmeste medarbejdere nervøse for, at statsministeren skulle blive trukket ind i sagen og eksempelvis komme til at sige noget ukorrekt til Folketinget.
Eksempelvis mente departementsråd Tanja Franck, at Løkke burde orienteres om, at Inger Støjberg ”havde meldt hårdere ud, end juraen kunne holde til.”
Den melding fik departementschef Christian Kettel Thomsen til at tage fat i Udlændingeministeriets departementschef for at spørge til sagen. Og da samme Kettel forleden blev afhørt i Instrukskommissionen, forklarede han Statsministeriets linje – Løkke skulle formulere sig langt mere forsigtigt end sin fagminister.
Lars Løkke Rasmussen afviste imidlertid at have studset særligt over formuleringen. Han havde mange bolde i luften i perioden, og var optaget af at "løse uløste problemer".
- Alle politiske partier applauderede, at der bliver taget et initiativ. Så er det sådan set væk fra min radar, forklarede Lars Løkke Rasmussen.
Han henviste til, at sågår de Radikales Sofie Carsten Nielsen i januar 2016 erklærede sig som modstander af barnebrude. Dermed mente Løkke ikke, at der var noget "politisk slagsmål, der skulle kæmpes".
Flygtningedagsorden pressede sig på
Og så havde han i øvrigt andre gøremål, forklarede han.
- Der blev tegnet et billede i offentligheden af, at det var arbejdskraft, der vandrede ind over grænsen (under flygtningestrømmen i sensommeren 2015, red.) Det viste sig at halvdelen var analfabeter. Vi blev nødt til at tage nogle initiativer, forklarede han kommissionen.
Efter én time og fem minutters afhøring var kommissionen løbet tør for spørgsmål til den tidligere venstreformand. Det var de fremmødte journalister ikke. Svaret fra dagens hovedperson var dog det samme.
- Kan I have en god dag, lød det, før Lars Løkke Rasmussen forlod lokalerne på Frederiksberg.
Herunder kan du blive klogere på tidsforløbet omkring udsendelsen af instruksen og det efterfølgende forløb.
Instrukskommissionen har meldt ud, at de forventer at kunne udgive en delberetning om sagsforløbet til december.