- Hvis Taliban overtager Afghanistan, og hvis de får fat i os tolke, så er jeg ikke i tvivl om, at de vil slå os ihjel.
- Jeg føler mig ladt i stikken af Nato-styrkerne. Jeg savner handling. De siger, at de vil have tolkene ud, men de gør ikke noget.
Sådan lyder det på en skramlet forbindelse fra Kabul, hvor tolken "Ahmed" lige nu befinder sig.
Beskeden på Skype-forbindelsen står i kontrast til den aftale, som i går faldt på plads og sikrede, at 45 lokalt ansatte og deres ægtefæller og børn under 18 nu skal evakueres fra Afghanistan til Danmark.
Aftalen skal hjælpe både tolke og andre, som har hjulpet Danmark i Afghanistan, og derfor nu er truet på deres sikkerhed på grund af Talibans fremmarch i landet.
Den tilbyder derfor evakuering til folk, der har været ansat i dansk tjeneste inden for de seneste to år.
Får dansk afslag på evakuering
Men det gælder altså ikke Ahmed, der ellers i perioden 2017-2020 hjalp de danske styrker i Afghanistan som tolk. Heller ikke selvom han blandt andet er i besiddelse af et diplom, hvor de danske styrker takker ham for hans indsats.
- I juli 2021 sendte jeg alle de dokumenter, jeg havde fået fra de danske styrker – anbefalinger, diplom og billeder af mig på mission med danske soldater - til den danske ambassade. Jeg ønskede at blive evakueret.
- De sendte min mail videre til Forsvarsministeriet, og jeg fik et afslag med begrundelsen, at jeg ikke havde arbejdet direkte med de danske styrker.
Det danske forsvar har nemlig primært benyttet sig af tolke, som de har fået gennem amerikanske eller engelske virksomheder, og det er det, der spænder ben for, at Ahmed kan evakueres til Danmark.
Derfor bør han i virkeligheden ansøge om at blive evakueret af de amerikanske myndigheder, men hans ansøgninger til dem er indtil videre ikke blevet besvaret.
- Ja, min kontrakt var med et amerikansk selskab, men de sendte mig videre til de danske styrker, som jeg arbejdede sammen med i over to år. De danske myndigheder mener så, at jeg burde have underskrevet en kontrakt direkte med de danske styrker, siger Ahmed.
Kofod: Man skal søge om hjælp, hvor man var ansat
Så selvom Ahmed i lidt over to år gik rundt med et Dannebrog på uniformen, så holder det faktum, at hans arbejdsgiver var amerikansk, ham altså fra at blive evakueret til Danmark.
- Vi skal selvfølgelig tage ansvar for vores ansatte, men briterne eller amerikanerne må også tage hånd om de folk, der har været ansat ved dem, lød det torsdag fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i Aftenshowet. Her udtalte han sig dog ikke om Ahmeds sag, men udtalte sig generelt.
Lader man ikke nogle i stikken?
- Hvis man har en konkret tilknytning til Danmark, er akut truet og sikkerhedsmæssigt clearet, så skal man hjælpes, men har man arbejdet for briterne, så skal man hjælpes af briterne, og har man arbejdet for amerikanerne, så skal de hjælpes af amerikanerne.
Dansk lønseddel eller ej
En af dem er Anne-Cathrine Riebnitzsky. Hun var udsendt til Afghanistan som sprogofficer fra 2007 til 2009 og har fortsat kontakt til nogle af de personer, der assisterede det danske forsvar dengang.
- Det, der er utroligt svært for mig, er, at de her mennesker har hjulpet os. Jeg er ligeglad med, om de har en lønseddel fra hos. Jeg er gammel udsendt, og jeg kan sige, at de her personer har hjulpet hos.
Hun har i dag kontakt til en mor og hendes søn, der hjalp de danske styrker, da hun var udsendt.
- Taliban ved udmærket godt, hvem der har lavet alle de her projekter for danskerne. Hvis de får fingrene i ham, så bliver han skudt. Det samme gælder hans mor, siger Anne-Cathrine Riebnitzsky.
Et billede, Ahmed desværre genkender.
- Hvis Afghanistan falder til Taliban, så må alle os tolke flygte illegalt. Det er alle tolkenes plan, ellers bliver vi slået ihjel.