I årevis har det været et mål at få flere ind på erhvervsskolerne - uden held: Økonomisk indsprøjtning vil virke, mener minister

Regeringen vil afsætte 300 millioner kroner til et løft af erhvervsskolerne næste år. Et beløb, der gradvist stiger til 900 millioner kroner årligt frem mod 2030.

Regeringen er på vej med en stor pose penge, der skal sikre, at flere vælger en erhvervsuddannelse, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Flere skal vælge en erhvervsuddannelse, og kvaliteten af erhvervsuddannelserne skal stige.

Sådan har det lydt i årevis fra politikere, der i 2014 indførte en målsætning om, at mindst hver fjerde ung skulle vælge en erhvervsuddannelse.

Men forskellige tiltag gennem årene har ikke haft den ønskede effekt, for hver fjerde vælger stadig ikke en erhvervsuddannelse efter at have færdiggjort grundskolen.

En analyse lavet af Arbejdernes Erhvervsråd har vist, at der i 2030 vil mangle omkring 100.000 faglærte i Danmark.

Men det vil ændre sig med de mange millioner, Socialdemokratiet i dag har varslet er på vej til erhvervsuddannelserne, lyder det børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

Det er ikke første gang, man prøver at give det et løft. Hvorfor tror I, det kan hjælpe den her gang?

- Jeg startede selv i lære i 1998, så jeg har sølvbryllup i diskussionerne om erhvervsuddannelserne. Og der har været ufatteligt meget snak. Nu sker der faktisk noget.

- Der kommer en gevaldig økonomisk saltvandsindsprøjtning, som giver os nogle muligheder for at løfte kvaliteten, sikre at den grønne omstilling er til stede i uddannelserne, og at dem, der har brug for lidt ekstra hjælp for at gennemføre uddannelsen, får den hjælp, lyder det fra ministeren.

Højere kvalitet har betydning, mener minister

Det er et problem for samfundet på flere måder, at antallet af faglærte i Danmark falder.

- Sidste år uddannede vi 27.000 faglærte i Danmark. Det er godt for dem, for de har jobs og tjener gode penge.

- Men udfordringen for samfundet er, at den grønne omstilling går i stå, hvis ikke vi uddanner flere, og der bliver flere ældre, som har brug for pleje. Det er vi ikke i stand til at imødekomme, hvis ikke vi uddanner flere, siger Mattias Tesfaye.

Ifølge Socialdemokratiet vil SVM-regeringen derfor nu afsætte 300 millioner kroner på finansloven for næste år, der stiger til 900 millioner kroner årligt frem mod 2030.

En del af pengene er dog allerede afsat til erhvervsskolerne, som blev lovet penge, da regeringen lavede universitetsreformen inden sommerferien. Resten hentes i det økonomiske råderum.

Står det til ministeren skal pengene blandt andet gå til, at flere kan søge praktik i udlandet, at flere kan videreuddanne sig, og at flere unge begynder på en erhvervsuddannelse og ikke falder fra undervejs.

Mattias Tesfaye, hvorfor tror I, at det (pengene, red.) får flere ind på erhvervsuddannelserne?

- Når kvaliteten stiger, så er jeg ret overbevist om, at flere kommer til at vælge erhvervsuddannelserne. Men det er lige så vigtigt for mig, at færre falder fra undervejs, og at kvaliteten stiger.

- Folk vælger de uddannelser, som unge taler positivt om. Vi må nok erkende, at nogle steder er udstyret lidt nedslidt, siger han.

- Og det er ikke alle lærlinge og elever, der har samme muligheder for at komme til udlandet, for at bo på skolehjem, for at uddanne sig. Det er de muligheder, vi sikrer, at de nu også får, siger han.

Hver fjerde ikke et mål

  • Der har dagen igennem været positive reaktioner på løftet til erhvervssskolerne. Administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen glæder sig over meldingen fra ministeren. - Meldingen fra regeringen om en massiv økonomisk indsprøjtning til erhvervsuddannelserne er et afgørende vendepunkt for fremtidens faglærte og dermed udviklingen af vores samfund. I Dansk Industri har vi længe arbejdet for et markant løft af erhvervsskolerne, så udstyr og undervisning kan følge trop med den rivende grønne og digitale udvikling, siger han. (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)
  • 3F's forbundsformand Henning Overgaard er meget tilfreds. - Dette initiativ er helt nødvendigt for at rette op på mange, mange års forsømmelser af erhvervsuddannelserne. Nu kan vi skabe uddannelser, der bedre lever op til de krav om kvalitet, som især de unge efterspørger. Jeg håber og tror, at dette kan være med til at få flere unge fremover til at vælge en erhvervsuddannelse - der er nemlig hårdt brug for dem ude i erhvervslivet, siger han. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)
  • FH - Fagbevægelsens Hovedorganisations næstformand Nanna Højlund mener, det er strengt nødvendigt med flere penge til erhvervsskolerne. - Utidssvarende udstyr og fysiske rammer, hvor eleverne ikke har nogen chance for at lære de ting, de skal bruge på det moderne arbejdsmarked. Undervisere, der gør deres bedste, men som ikke har tid eller adgang til den videre- og efteruddannelse, der ruster dem til at levere den mest relevante undervisning, siger hun. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
1 / 3

I 2023 valgte 19,4 procent en erhvervsuddannelse efter grundskolen.

Og det er ikke længere et mål i sig selv, at mindst hver fjerde unge skal vælge en karriere som murer eller bager efter folkeskolen.

I stedet mener Mattias Tesfaye, at det er vigtigt, at der er flere voksne, der står uden uddannelse, som søger den vej.

- Lige nu er det cirka hver femte, der direkte efter grundskolen vælger en erhvervsuddannelse. Det vil vi gerne have op, siger han.

- Men det er lige så vigtigt for mig, at voksne ufaglærte får mulighed for på gode vilkår at starte på en erhvervsuddannelse, og at mange af de unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde, og som ikke ved, hvad de skal gribe i, får en hjælpende hånd ind på erhvervsuddannelserne.

- At vi finder en praktikplads til dem, og at de møder en uddannelse med høj kvalitet. Det skal være verdensklasse uddannelse, der foregår på de danske erhvervsuddannelser.

"Hurra-råb herfra"

Tina Steinbrenner fra uddannelsesinstitutionen U Nord glæder sig over flere penge til erhvervsuddannelser. Det betyder blandt andet, at de kan købe materialer og lære eleverne op i nye byggeteknikker.

På U Nord, der er et erhvervsrettet uddannelsescenter i Nordsjælland, har uddannelsesdirektør på teknisk skole Tina Steinbrenner svært ved at få armene ned.

- Det har vi ventet på i lang tid, der er kun hurra-råb herfra, siger hun.

Deres udfordringer i dag er at få økonomien til at hænge sammen.

- Det vil betyde, at vi kan investere mere i noget udstyr og følge med den teknologiske udvikling, der kører så stærkt, at vi har svært ved at følge med.

- Nogle af de materialer, der bliver bygget af i dag, er dyrere, og så får vi mulighed for at kompetenceudvikle noget mere, siger hun.

Byggebranchen er blandt andre en af de helt store bidragere til co2-udledningen i Danmark, og derfor mener Tina Steinbrenner, at det er vigtigt, at de kommende faglærte også får kompetencer inden for nye, mere grønne måder at bygge på.

- De nye faglærte skal være nogle af dem, der skal bidrage til den grønne omstilling, og det kan de kun, hvis de stifter bekendtskab med det på deres uddannelsesinstitution, siger hun.

Regeringen er på vej med et udspil om erhvervsuddannelserne som forlængelse af den aftale fra juni, hvor regeringen og andre partier blev enige om en universitetsreform.

Derudover ventes regeringens forslag til finansloven for 2024 af blive præsenteret inden længe.