Som en del af S-regeringens store klimahandlingsplan skal affaldssektoren gøres grøn. Mere genanvendelse og bedre sortering skal ifølge regeringen hjælpe os lidt af vejen mod målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.
Men selvom udspillet er nyt, er idéen knap så ny.
I 2004 var det Connie Hedegaard (K), der proklamerede nye affaldstider. Metal og plast skulle sorteres hver for sig i husholdningerne. I 2010 ville Karen Ellemann (V) 'hive flere ressourcer ud af affaldet'. I 2013 annoncerede den daværende SF'er Ida Auken (R), at flere skraldespande inden længe ville komme til at fylde i indkørslerne.
- Almindelige danskere kommer til at skulle sortere mere affald. Målet er helt klart, at vi skal genanvende mere og brænde mindre af, sagde hun dengang.
Bare sidste år var det den nuværende Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, der som miljø- og fødevareminister talte for en mere ensartet sortering af affaldet.
Budskabets nye afsender er miljøminister Lea Wermelin (S). 10 forskellige fraktioner af affald vil hun have både husholdninger og virksomheder til at sortere.
Hvis den politiske ambition i de sidste 10 år har været at sortere mere affald, uden at det er sket – hvad er det så, der er anderledes nu?
- Nu lægger vi op til, at man konkret skal gøre det, og jeg tror også på, at det kan lade sig gøre. Dels har vi et meget grønt mandat i ryggen fra danskerne, men vi har jo også et bredt flertal af Folketingets partier, der bakker op om klimaloven.
Kan du forstå de mennesker, der siger: "Vi har hørt det før, og der er ikke sket noget"?
- Jeg tror i hvert fald, at der er mange, der vil sige, at hvis vi beder dem om at sortere, skal de også være sikre på, at det reelt gør en grøn forskel, og det er klart, at det hænger sammen.
- Så med at vi beder danskerne om den store opgave, at de nu skal sortere i mange flere typer affald, skal vi også sikre, at det rent faktisk bliver genbrugt og genanvendt.
Hvad er sandsynligheden for, at det her bliver til noget?
- De første reaktioner fra Folketingets partier er positive. Hele forudsætningen for at vi kan genanvende meget mere og skabe grønne jobs, er, at vi sorterer mere.
Forbrugerne er bare ét led i en lang kæde. Kommer der politiske krav eller en form for afgifter, der kan give producenterne incitament til at lave produkter af genanvendelige materialer?
- Ja, det vi har spillet ud med her er sortering, men vi siger samtidig, at vi skal have et producentansvar på emballagen i Danmark. Det vil sige alt afhængigt af miljøaftrykket, skal man betale mere eller mindre som producent.
- Også i EU arbejder vi med en europæisk plastikpagt om design af plastik, fordi der er alt for meget plastik, der kun bliver brugt én gang.
Så skal producenterne også tage et større ansvar og ikke bare os, der står ved skraldespanden?
- Producenterne skal også løfte et større ansvar, og vi har behov for at sikre, at det bliver nemmere at designe noget, som rent faktisk kan genbruges og genanvendes. Det skal alle de produkter, vi bruger i vores hverdag, kunne.
Hvem skal betale for den strømlinede sortering?
- Den nye affaldssortering vil samlet set betyde, at affaldsgebyret vil stige med cirka 55 kroner per husstand.
- Det bliver dyrere, men set i forhold til et affaldsgebyr, der er på mellem 1.500 og 3.000 kroner i dag, bliver det lidt dyrere men meget bedre og meget grønnere.
Hvad med de kommuner, der for nylig har brugt penge på nye affaldsbeholdere eller lignende?
- Jeg håber, at kommunerne vil spille med, men vi skal selvfølgelig gøre det nemt for dem og derfor også sørge for en fleksibilitet i forhold til de kontrakter, der er i dag - at de kan løbe ud, at vi er lydhøre over for, at der er forskellige krav til indsamlingen afhængig af, om det er et sommerhusområde eller lejligheder.
- Jeg tænker, at kommunerne også oplever samme pres fra danskerne, der gerne vil gøre en grøn forskel.
Hvordan kan du garantere, at det virkelig kommer til at gøre en forskel, når vi alle sammen står og sorterer, og kommunerne skal kaste penge efter nye beholdere osv.?
- Selvfølgelig skal det virke. Og for at det skal virke, at folk står og sorterer, skal de jo også vide, at det nytter noget.
- Derfor kommer vi også til at stille ekstra krav til kommunerne i forhold til reel genanvendelse.
Se hele interviewet med miljøminister Lea Wermelin i videoen herunder.