Hypermarkeder deler partierne

Politikerne har svært ved at finde fælles fodslag om kæmpestore supermarkeder.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) er bekymret for konsekvenserne af flere hypermarkeder. (Foto: © DR, DR)

Kæmpestore supermarkeder på flere tusinde kvadratmeter deler vandene på Christiansborg.

Flere af partierne afventer Produktivitetskommissionens rapport, før de vil melde klart ud. Men de ser både fordele og ulemper ved at lempe på planloven, der i øjeblikket blokerer for opførelsen af de såkaldte hypermarkeder.

Den socialdemokratiske miljøminister og De Radikale er bekymrede over en lempelse af planloven, SF siger lodret nej, mens Venstre er varm på idéen.

Det forventes, at Produktivitetskommissionen i næste uge vil anbefale, at der åbnes op for at opføre flere hypermarkeder. Det skal være med til at øge konkurrencen til fordel for forbrugerne.

Men en gruppe på 48 foreninger, herunder handelsstandsforeninger, COOP Danmark og De Samvirkende Købmænd, advarer politikerne mod at give tilladelse til flere store varehuse, fordi de frygter butiksdød.

Miljøministeren: Det handler om balance

Planloven hører under miljøminister Kirsten Brosbøl (S), og hun er klar til at se på, om den skal ændres. Men det handler om at finde balancen mellem forskellige interesser, og om at sikre udvikling i hele landet, understreger ministeren:

- Det har nogle konsekvenser i forhold til butikslivet i de mindre byer og i forhold til vores bymidter, for vi er jo ikke interesseret i tomme butikslokaler. Derfor er vi nødt til nøje at overveje de konsekvenser der er, hvis vi tillader de store hypermarkeder, siger Kirsten Brosbøll.

De Radikale vil heller ikke melde klar ud endnu men er bekymrede. Regeringspartiets miljøordfører Lone Loklindt henviser til, at regeringen senest ændrede planloven for kun et år siden, med det formål at holde liv i bymidterne og de små byer.

- Men vi er også optaget af konkurrence og produktivitet. Vi afventer rapporten men vil også se, om der er andre parametre man kan skrue på end butiksstørrelser. Det er et holdningsspørgsmål, hvordan vi gerne vil indrette vores byer, siger Lone Loklindt.

Venstre er lun på lempelse

Venstre afventer også de præcise anbefalinger fra Produktivitetskommissionen og et udspil fra regeringen. Men partiet er positivt overfor at drøfte en liberalisering af planloven for at sætte gang i væksten.

- Vi er bagefter i konkurrencen i Danmark, og det skal der gøres noget ved. Det kan også være med til at udvikle nogle egne af landet, der ellers er karakteriseret som udkantsområder, og hvor det kunne være godt med nybyggeri og ny erhvervsaktivitet, siger erhvervsordfører Kim Andersen.

Han understreger, at han godt forstår de små købmænds bekymringer. Men hvis der skal gang i dansk økonomi, er man nødt til at tage ja-hatten på, lyder det.

- Vi er nødt til at være fordomsfri overfor de forslag, der kommer. Derfor er vi klar til at diskutere en liberalisering af planloven, siger Kim Andersen.

SF: Det ødelægger vores butiksstruktur

SF siger direkte nej til flere store varehuse. Erhvervsordfører Steen Gade er enig med de 48 organisationer i, at det kan medføre butiksdød.

- Det kan være med til at ødelægge vores butiksstruktur, og dermed gøre det vanskeligt for folk, der ikke er så mobile, at handle. Og Udkantsdanmark vil få større vanskeligheder, siger Steen Gade.

Han mener, Produktivitetskommissionen skyder forbi målet, når den vil åbne op for flere hypermarkeder.

Fremtidens øgede konkurrence inden for detailhandel ligger nemlig i nethandlen, mener Gade, og derfor er det udtryk for gammeldags tænkning at fokusere på de store supermarkeder.

I dag spænder planloven ben for de store hypermarkeder, fordi dagligvarebutikkerne højst må være 3.500 kvadratmeter - et hypermarked er på mindst 5.000. Kun Bilka nåede at opføre de store varehuse, inden planloven trådte i kraft i 2007.