Hvornår skal danskerne kunne gå på folkepension? Se hvor partierne står

Få et overblik over, hvad partierne mener om Venstre-regeringens forslag om at fremrykke pensionsalderen til 67,5 år allerede fra 2025.

Med Folketingets åbning er den danske pensionsalder nu igen et brandvarmt emne, der giver anledning til politisk uenighed. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

I forbindelse med sin 2025-plan foreslår Venstre-regeringen at fremrykke pensionsalderen. Helt konkret vil det betyde, at folkepensionsalderen hæves med et halvt år fra den 1. januar 2025 – fra 67 til 67,5 år.

Men hvad mener de andre partier på Christiansborg om det forslag? Og bør man overveje en forskellig pensionsalder, som tager højde for de grupper, der har haft et langt og fysisk hårdt arbejdsliv? Det afviser Venstre.

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet er imod regeringens forslag om at hæve pensionsalderen med et halvt år, så den i 2025 er 67,5 år.

- Vi skal ikke pille mere ved pensionsalderen. I stedet burde vi løse problemerne for de arbejdsgrupper, der bliver nedslidt før tid, lyder det fra partiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

Socialdemokratiet har dog endnu ikke taget stilling til, om der bør indføres en forskellig pensionsalder efter fag, sådan at murersvenden kan gå tidligere på pension end akademikeren.

- Det er vi nødt til først at lade arbejdsgrupper og tænketanke diskutere. Det er et stort spørgsmål, siger Leif Lahn Jensen.

Partiet mener, at bedre arbejdsmiljø og nye uddannelsesmuligheder vil kunne få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Alternativet

Også Alternativet er lodret imod regeringens forslag. Ifølge partiets beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, skal pensionsalderen slet ikke hæves overhovedet.

- Vi vil meget hellere se på, om vi kan arbejde med en variant af en nedslidningspension, hvor alle danskere har nøjagtig det samme antal år på arbejdsmarkedet.

Ifølge Alternativet vil ny teknologi og øget brug af robotter reducere arbejdsstyrken i Danmark kraftigt, således at der vil forsvinde 800.000 jobs i løbet af de næste 20 år.

- Vi tror, at ledigheden vil stige. Det kan vi udnytte til at sikre, at de mest nedslidte får pension. Murersvenden er mere nedslidt end akademikeren, fordi han har været mange flere år på arbejdsmarkedet. Derfor bør han også kunne gå tidligere på pension, siger Torsten Gejl.

Dansk Folkeparti

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, er skuffet over regeringens forslag om at hæve pensionsalderen med et halvt år.

- Det virker til, at det bare handler om at finde penge til topskattelettelser, siger han.

Ifølge Dansk Folkeparti bør man vente fem år med at tage stilling til, om pensionsalderen skal hæves yderligere.

Partiet afviser også en forskellig pensionsalder efter fag, fordi det vil blive for besværligt at administrere.

- De højtuddannede kan jo også blive nedslidte. Psykisk nedslidte, lyder det fra Bent Bøgsted.

I stedet vil partiet gøre det nemmere at få tilkendt seniorførtidspension, som blev indført fra januar 2014.

Enhedslisten

Står det til Enhedslisten, bør folkepensionsalderen ikke være højere end 65 år.

- Alt det der med, at der ikke er råd til velfærd, hvis ikke vi hæver pensionsalderen, den køber vi ikke, siger partiets beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen.

Ifølge Enhedslisten vil regeringens forslag om at fremrykke pensionsalderen til 67,5 år primært ramme personer med et hårdt og fysisk nedslidende arbejde.

- Vi mener, at man som nedslidt skal have ret til en tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet på dagpengeniveau - hægtet op på det antal år, man har været på arbejdsmarkedet. For hvorfor skal personer, som kom tidligt på arbejdsmarkedet, ikke have ret til lige så mange gode på pension som alle andre, spørger Finn Sørensen.

SF

Heller ikke SF er begejstret for regeringens ambition om at hæve pensionsalderen yderligere.

- Det er fuldstændig hul i hovedet. Det er et udtryk for, at man tror, alle mennesker er ens. Men der er rigtig mange mennesker her i landet, der har et hårdt arbejde, og som ikke kan slæbe sig igennem de sidste år på arbejdsmarkedet, siger partiets beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Ifølge ham bør folkepensionsalderen ikke være højere end 67 år.

- Forestil dig lige at de unge håndværkere, der starter i dag, skal arbejde til de er 72,5 år. Det er fuldstændig urealistisk. Den sociale ulighed bliver større, og det er det problem, vi skal løse, siger Karsten Hønge med henvisning til, at den rigeste fjerdedel af danske mænd i dag lever 10 år længere end den fattigste fjerdedel.

Radikale Venstre

Radikale Venstre bakker op om regeringens forslag om at fremrykke pensionsalderen til 67,5 år. Faktisk vil partiet gå endnu længere og hæve den til 68 år fra 2025 for at få råd til andre ting.

- Vi vil gerne give en generationsgave og investere massivt i børn og uddannelse, skriver Radikale Venstres beskæftigelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, i en sms til DR.

Samtidig foreslår partiet en ny seniorførtidspension, så dem der ikke kan arbejde længere, får bedre mulighed for tilbagetrækning.

Radikale Venstre tror ikke på en model, hvor faglærte og personer med ingen eller kort uddannelse skal have ret til at gå tidligere på pension end højtuddannede.

- Alle skal have ret til en individuel vurdering uanset hvilken branche, de er ansat i. Fx har lærere og pædagoger desværre også stor risiko for nedslidning på trods af lang uddannelse, lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

Konservative og Liberal Alliance

Konservative og Liberal Alliance støtter regeringens idé om at hæve pensionsalderen. Det har ikke været muligt at træffe de to partiers beskæftigelsesordførere til en kommentar inden udgivelsen af denne artikel.