Hverken S eller V vil garantere en kommissionsundersøgelse af FE-sagen

Partierne vil først tage stilling til en kommissionsundersøgelse, når der er en regering.

Socialdemokratiet vil vente på en ny regering, før partiet melder ud, om de kan bakke op om en kommissionsundersøgelse eller ej, lyder det fra partiets gruppeformand Leif Lahn.

Hverken Socialdemokratiet eller Venstre vil sætte gang i en kommissionsundersøgelse af FE-sagen og Samsam-sagen, så længe der ikke er en regering.

Det siger begge partier efter et møde i Folketingets Udvalg til Forretningsorden, hvor Enhedslisten havde stillet forslag om at sætte gang i arbejdet med at lave et kommissorium for at få undersøgt de omdiskuterede sager.

Under valgkampen tegnede der sig et flertal for en kommissionsundersøgelse af sagerne, hvor både Venstre og Socialdemokratiet bakkede op om en undersøgelse.

Men nu siger begge partier, at man vil vente med at lægge sig fast på en udmelding til, at der er en regering på plads.

- Mens vi forhandler om regeringsdannelse, så vil vi hverken lovgive eller sætte undersøgelser i gang, siger Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn.

- Vi afventer regeringsdannelsen, og det er helt normalt og intet overraskende i, siger Venstres Hans Christian Schmidt.

Venstre sagde under valgkampen, at man ville støtte en kommissionsundersøgelse af Samsam- og FE-sagen. Nu vil partiet afvente en ny regering, lyder det fra partiets folketingsmedlem Hans Christian Schmidt.

SF vil gerne afvente tidligere FE-chef Lars Findsens retssag, men vil ikke stå i vejen for en kommissionsundersøgelse, hvis der tegner sig et flertal.

Dermed er der ikke flertal for at starte en undersøgelse, inden der er forhandlet en ny regering på plads.

Frygter studehandel i regeringsforhandlinger

Enhedslistens forslag om at sætte gang i et kommissorium nu skyldes en frygt for, at Socialdemokratiet vil droppe at bakke op om undersøgelsen som led i regeringsforhandlingerne.

Og den bekymring deler Danmarksdemokraterne, som bakker op om Enhedslistens forslag og har opfordret de blå partier til at stå fast på udmeldingerne fra valgkampen.

- Det kan godt bekymre mig lidt, hvad der foregår bag de lukkede døre i Statsministeriet og på Marienborg. Vi hører jo ingenting. Men jeg ved, at alt er i spil, siger Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg.

- Det må ikke ende med at blive en studehandel i regeringsforhandlingerne. Det er denne her sag simpelthen for stor til.

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, er meget skuffet over udmeldingen fra Venstre og Socialdemkratiet.

- Den iver, der var under valgkampen for at sætte en undersøgelse i gang, er forsvundet som dug fra solen, siger Peder Hvelplund.

- Det er fuldstændigt ubegribeligt.

Peder Hvelplund (EL) er bekymret for, om Socialdemokratiet dropper at bakke op om en kommissionsundersøgelse som led i regeringsforhandlingerne med de blå partier. (Foto: © NILS MEILVANG, Ritzau Scanpix)

FE og Samsam

FE-sagen handler blandt andet om et hemmeligt kabelsamarbejde med den amerikanske spiontjeneste NSA, hvor det uafhængige tilsyn Tilsynet med Efterretningstjenesterne i august 2020 rejste en historisk hård kritik af FE, som førte til hjemsendelser af fem ledende medarbejdere. De blev senere renset.

To dage før FE-kommissionen offentliggjorde dens konklusioner, blev den tidligere spionchef Lars Findsen sigtet og varetægtsfængslet for at have lækket statshemmeligheder.

Findsen er i dag tiltalt for at have lækket fortrolige oplysninger.

Samsam-sagen handler om den danske statsborger Ahmed Samsam, der i 2018 blev idømt otte års fængsel i Spanien for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat.

Ifølge DR's oplysninger var han dog agent for først PET og siden FE på turene og har i nu over fem år forsøgt at komme ud af fægslet og få omstødt dommen.

Senest kunne DR fortælle, at en 62-årig tidligere PET-ansat er sigtet for at have røbet hemmeligheder om Ahmed Samsams samarbejde med efterretningstjenesterne. Ifølge hans advokat vil den 62-årige gerne forklare sig foran en kommission.

Enhedslisten har lagt op til, at man skal undersøge, om hjemsendelsen af Lars Findsen skete efter politisk pres fra den daværende socialdemokratiske regering, hvordan både PET og FE har håndteret sagerne og Ahmed Samsams samarbejde med efterretningstjenesterne.

Det vil være op til Folketinget at beslutte den endelige indretning af undersøgelsen.