Hver 4. overvejer at droppe håndværkeren, når håndværkerfradraget afskaffes

Fra nytår forsvinder håndværkerfradraget, og ifølge en Epinion-undersøgelse vil det betyde, at hver fjerde vil bruge færre penge på serviceydelser og vedligeholdelse af boligen.

Med håndværkerfradraget kunne man trække lønudgifter til håndværkere fra i skat, når boligen blev forbedret. Men nu er fradraget afskaffet og det kan komme til at koste 5000 håndværkere jobbet. (Foto: © Søren Bidstrup, Scanpix)

Afskaffelsen af håndværkerfradraget kan komme til at koste op mod 5.000 håndværkere jobbet, vurderer brancheforeninger.

Når rådhusklokkerne ved midnat ringer det nye år ind, kimer de samtidig farvel til håndværkerfradraget, for med regeringens finanslov for 2015 blev det et endeligt farvel til ordningen, og det kan komme til at koste arbejdspladser.

Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af Epinion for DR, betyder det også, at hver fjerde af os er klar til at sige farvel til brugen af håndværkere, når huset skal sættes i stand.

Med håndværkerfradraget kunne man trække lønudgifter til håndværkere fra i skat, når boligen blev forbedret. Det skulle få os til at hyre flere håndværkere og skabe omsætning og vækst.

Men regeringens undersøgelser viser, at fradraget ofte blev brugt til opgaver, som folk ville have sat gang i alligevel. Derfor har regeringen droppet det, siger De Radikales politiske ordfører, Camilla Hersom.

- Spørgsmålet er, hvad man skal bruge offentlige midler til. Og der mener vi simpelthen, at pengene kan bruges bedre et andet sted, siger hun.

Undrer ikke brancheorganisationerne

I Epinion-undersøgelsen svarer 26 procent ja til, at de vil mindske deres udgifter til serviceydelser og vedligeholdelse, når håndværkerfradraget afskaffes. Den melding er helt i overensstemmelse med, hvad brancheorganisationen for el- og vvs-installatører, Tekniq, hører fra sine medlemmer.

- Der er ikke nogen tvivl om, at Boligjobordningen har været et ekstra argument for en række husejere til at få sat ting i gang og få forbedret deres bolig, siger Niels Jørgen Hansen, direktør i Tekniq. Det ærgrer ham derfor, at fradraget nu forsvinder.

Niels Jørgen Hansen foreslår, at man for eksempel viderefører ordningen, men øremærker pengene til optimering af de danske boliger.

- Det skal gøres med henblik på, at samfundet ikke kun får beskæftigelse ud af det, men at vi også får sat skub i en energieffektivisering af vores boliger, siger han.

Oppositionen vil genindføre fradraget

Ifølge en opgørelse fra Håndværksrådet vil afskaffelsen af håndværkerfradraget kunne medføre, at op imod 5.000 håndværkere vil miste deres job i det nye år.

Derfor vil Venstres formand Lars Løkke Rasmussen have genindført fradraget, hvis han bliver statsminister. Dansk Folkeparti og De Konservative er enige. De frygter, at danskerne vil bestille færre håndværkere, når fradraget forsvinder.

- Det kan komme til at koste 5.000 job, at den forsvinder. Så derfor håber jeg, at der ikke går særlig længe, før der kommer en ny regering, så vi kan få genindført den, siger Lars Løkke Rasmussen.

Og ifølge De Konservatives erhvervsordfører Brian Mikkelsen vil det både skabe flere job, mindre sort arbejde og forbedringer for familierne, hvis håndværkerfradraget bliver genindført.

- Mange familier vil kunne få forbedret deres bolig, så hundrede procent sikkert vil det være en topprioritet hos De Konservative at få genindført håndværkerfradraget, siger Brian Mikkelsen.