Det kostede statskassen 19 milliarder kroner i erstatning til minkavlerne, efter statsminister Mette Frederiksen (S) krævede alle mink aflivet under corona-pandemien i 2020.
Men nu viser det sig, at hver fjerde af de minkavlere, som har søgt om erstatning fra staten, slet ikke havde en eneste mink, da Mette Frederiksen beordrerede alle mink aflivet i 2020.
Det viser en opgørelse, som Minksekretariatet under Fødevareministeriet har lavet for DR Nyheder.
Det drejer sig om cirka 290 ud af de i alt 1.222 ansøgninger om erstatning fra minkvirksomheder, som havde helt tomme bure, da alle mink skulle slås ned under corona. Og den gruppe har ifølge den politiske aftale om erstatning til minkavlerne også ret til erstatningen.
Men det er helt hen i vejret, lyder det fra Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund.
- Jeg synes, det er fuldstændig misbrug af skatteborgernes penge.
- Det virker jo fuldstændig absurd, at der er tale om nogle minkavlere, som ikke har haft en produktion af mink, som får en erstatning for en produktion, man ikke har haft, og så oven i købet får en erstatning for en produktion, som man i forvejen kunne genoptage, hvis man fandt det lukrativt, siger han.
Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, er målløs:
- Jamen, det er jo helt galt. Det er jo en farce, at du kan søge erstatning, hvis du ikke har lidt nogen skade. Det er jo ligesom at vinde i lotto. Altså hvis du ikke har lidt nogen skade overhovedet, hvorfor skal du så have erstatning?
Med den politiske aftale om erstatninger til minkavlerne, som blev indgået i 2021, gives der netop mulighed for, at avlere uden mink kan få del i de cirka 19 milliarder kroner, der i alt er sat af til erstatninger.
Forsvarer erstatninger
Erstatning til minkavlere blev blandt andet udbetalt efter, hvor mange mink den enkelte avler endte med at aflive. Den del af erstatningen gik kun til minkavlere, der havde mink i 2020. Der er udbetalt omkring 7 milliarder kroner.
Men der udbetales også erstatninger for bygninger, maskiner og redskaber.
Samt erstatning for tab af potentiel fremtidig indtjening, hvis de havde startet minkfarmen op igen eller solgt den videre.
De to sidste kan også fås af minkavlere, der ikke havde nogen mink i 2020.
Venstres fødevareminister, Jacob Jensen, understreger, at det er helt i tråd med den politiske aftale om erstatninger, at avlere uden mink kan få erstatninger. I aftalen fra 2021 står der:
"Avlere, der ikke har haft produktion i 2020, men som har haft produktion i 2019 og/eller 2018, vil også kunne modtage erstatning."
- Der kan jo være forretningsmæssige forhold, der gjorde, at man lige præcis på det tidspunkt, hvor minkerhveret blev lukket ned fra den ene dag til den anden, ikke havde mink. Så er det jo ikke rimeligt at man, fordi man helt tilfældigt ikke havde mink i den periode, skal afskæres fra at få en erstatning, hvis man er berettiget til det, siger Jacob Jensen.
Han afviser kritikken fra Enhedslisten og Alternativet om, at det er spild af skatteborgernes penge at give erstatning til avlere, der ikke havde nogen mink i 2020.
- Det er mennesker af kød og blod. Familier, som har fået revet deres livsværk væk fra den ene dag til den anden. Så synes jeg ærligt talt, at det er at slå plat på en så alvorlig sag at sige, at det må være som at vinde i lotto, siger Jacob Jensen.
Avler stoppede på grund af krise
Tidligere minkavler Preben Tonnisen fra Øster Hornum i Nordjylland er en af dem, der har søgt om at få del i milliard-erstatningerne, selv om han ikke havde nogen mink i 2020.
I 2018 valgte Preben Tonnisen nemlig at stoppe som minkavler - blandt andet fordi han efter 33 år som minkavler havde fået nok af den økonomiske krise, der dengang var i minkbranchen.
- Den her branche har jo altid kørt noget op og ned. Der var ikke så stor afsætning lige på det tidspunkt. Vi fik ikke toppriser dengang. Der var lidt ringere priser på det tidspunkt. Og det var måske også med til, at det var nemmere at tage beslutningen, siger Preben Tonnisen om, hvorfor han stoppede med at avle mink.
Så selv om han lukkede sin minkfarm to år før coronaen og tidspunktet for ordren om, at alle mink blev krævet aflivet, har han alligevel valgt at søge erstatning.
- Det har jeg jo, fordi jeg har et produktionsapparat. Jeg har jo en farm, som ikke kan bruges til mink mere, når vi ikke kan have mink i Danmark. Og lovgivningen er jo sådan, at jeg også har ret til at søge, selv om jeg var stoppet, siger Preben Tonnisen.
Siden han lukkede sin minkproduktion ned i 2018, har han arbejdet som tømrer.
Selv om han for længst har forladt minkerhvervet, mener han, at det er helt på sin plads at han får erstatning, selv om han ikke havde nogen mink i 2020.
- Jeg føler lidt, at jeg står med hånden fremme. Men der er nogle, der har bestemt, at vi også er med, og så må vi se, hvad erstatningen bliver, siger den tidligere minkavler.
Også Socialdemokratiet og SF er en del af aftalen om erstatning til minkavlere uden mink, men hverken fødevareordfører Ida Auken (S) eller fødevareordfører Carl Valentin (SF) ønsker at stille op til interview og svare på kritikken.