I regeringsgrundlaget står det klart og tydeligt, at der i foråret 2016 vil blive indkaldt til forhandlinger med henblik på at sænke skatten.
Men det kan finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) ikke længere garantere, og han åbner nu op for, at forhandlingerne bliver udskudt, indtil der er styr på de stigende asyludgifter. På et spørgmålet om, hvorvidt forhandlingerne bliver gennemført i foråret, svarer han:
- På et tidspunkt i årets løb kommer der skatteforhandlinger, siger finansministeren:
- Nu skal vi have et fast greb omkring asylsituationen, og når vi har fået det igennem treparts-drøftelser og politiske forhandlinger, har vi sagt, at vi skal i gang med skatteforhandlinger, siger Claus Hjort Frederiksen.
Ifølge DR Nyheders oplysninger er skatteforhandlingerne et af emnerne på dagens regeringsseminar, hvor regeringen drøfter forårets arbejde.
En nedsættelse af topskatten er et centralt punkt i regeringsgrundlaget. Efter pres fra Liberal Alliance skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en specifik sænkelse af topskatten ind i regeringsgrundlaget efter valget.
17.000 nye flygtninge i 2016
Udgifterne til asylområdet presser dog regeringen hårdt på økonomien - senest er det kommet frem, at Kommunernes Landsforening regner med, at der i år kommer 17.000 nye flygtninge ud i kommunerne.
Det har fået KL-formand Martin Damm (V) til at kræve handling, og han er ikke i tvivl om, at der er brug for flere penge til at løfte opgaven med at integrere flygtninge.
Finansministeren lægger op til, at integrationsforløbene ude i kommunerne skal være meget kortere end i dag. Det skal sikre, at udgifterne ikke løber løbsk, og at flygtningene kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet.
- Vi skal have afkortet det tre-årige integrationsforløb, som vi har i øjeblikket, for det er ret lang tid at holde mennesker væk fra et job. Rigtig integration består altså i at komme hurtigt ud at få et arbejde, siger han.
Finansministeren medgiver, at det er en stor udfordring med det stigende antal flygtninge, og at det er "givet, at vi vil se stigende udgifter".
- Vi står over for en fælles udfordring og selvfølgelig skal vi se på reglerne, der gælder for integration, og vi skal selvfølgelig også se på økonomien, for det skal ikke være nogen hemmelighed, at det er en meget stor belastning for det danske samfund med de mange asylansøgere, siger Claus Hjort Frederiksen.
S afviste i weekenden
Udover at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, har regeringen - som den skriver i regeringsgrundlaget - "en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med fem procentpoint, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere."
Socialdemokraterne afviste allerede i weekenden at lægge stemmer til en skattereform, der sænker topskatteprocenten fra de nuværende 15 procent.
- Vi mener, at pengene skal bruges på velfærd. Og det er i hvert fald helt udelukket, at vi medvirker til at sænke topskatteprocenten, sagde partiformand Mette Frederiksen (S).
Det står i regeringsgrundlaget:
- •
Anden fase i foråret 2016, hvor regeringen vil indkalde til forhandlinger med henblik på at sænke skatten på arbejdsindkomster.
- •
Denne anden fase skal have et dobbelt sigte: Dels vil regeringen sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, så gevinsten ved lavtlønnet arbejde bliver større.
- •
Derudover har regeringen en ambition om at sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point, så flere vil arbejde mere, og så danske virksomheder får nemmere ved at rekruttere og fastholde også vellønnede medarbejdere.