Heunickes Nordic Waste-besked splitter på gaden i Randers: 'Frygt for børnene' eller 'helt okay'

Regeringen kommer ikke med flere penge til oprydningen efter Nordic Waste, siger miljøminister.

Der kommer ikke flere penge fra Folketinget til at hjælpe med oprydningen fra Nordic Waste-skandalen i Ølst ved Randers.

Så klar er meldingen fra miljøminister Magnus Heunicke til DR Nyheder. En melding, der har fået byrådsmedlemmer til at frygte for velfærden i Randers.

- I Randers Kommune kan vi kun bruge pengene én gang. Så vi kan sende dem ud til vandrensning eller bruge dem på at betale lønninger til vores medarbejdere på plejehjemmene, siger Daniel Madié, byrådsmedlem i Randers Kommune for Konservative.

Flere partier mener også, at regeringen løber fra deres ansvar, fordi stasminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at det ikke ville være rimeligt, hvis det er børnene i Randers eller de gamle, der skal betale regningen.

DR gik på gaden i Randers for at høre, hvad reaktionen var på, at Randers nu står med regningen selv.

Stine Svenningsen: Frygter for børnene

(Foto: © (C) DR Nyheder)

- Jeg er glad for, at der kom de penge, der kom i første omgang fra staten, men jeg føler også, at de fralægger sig ansvar ved at sige, at der ikke kommer flere. Det er en national opgave, de har skubbet ud på et kommunalt plan.

Politikere i Randers frygter, at det nu kommer til at gå ud over velfærden. Hvad tænker du om det?

- Jeg tror, der kommer et efterspil for velfærden. Det bliver på institutioner, ældrepleje, sundhed og huller i vejene. Så jeg kan godt være nervøs for, at vi står med en kæmperegning i Randers mange år fremover.

Er du nervøs for den udvikling?

- Ikke for mig selv, men mere på mine børns vegne. De får måske ikke den omsorg, de skal have i institutionerne eller en kvalificeret undervisning i skolerne, fordi der ikke er råd til det.

Anders Hald: Et politisk spil

(Foto: © (C) DR Nyheder)

- Jeg kan godt forstå, det er en bekymring, som mange har. Men jeg har en erfaring for, at der dukker midler op andre steder, som på en eller anden måde ikke har været i spil før. Ting løser sig normalt.

Lokalpolitikere udtrykker bekymring for velfærden i kommunen. Hvad tænker du om det?

- De er også politikere og vil sende et signal. Det er en samtale mellem Magnus Heunicke og de lokale politikere. Det vil sige, at jo mere de siger, det går ud over velfærden, jo mere presser de regeringen.

Så du er ikke bekymret for, at det går ud over velfærden?

- Jeg er ikke fuldstænding naiv og tænker, at det på ingen måde kan gå ud over velfærden. Det kan det formentligt godt, men ikke i en bål og brand-agtig-ting, hvor der lukkes ting på stribe eller mange ting ikke kan lade sig gøre. Det tror jeg ikke, man kan holde til.

Ditte Marie Hansen: Typisk politiker

(Foto: © (C) DR Nyheder)

- Jeg kan godt synes, det er unfair, at det kommer til at gå ud over os borgere, at der er nogen, der har sovet i timen.

- Randers Kommune kan ikke have haft så lukkede øjne, at de ikke vidste noget om det på forhånd. Så det er en lille smule selvforskyldt. Det ville være rimeligt, hvis direktøren for Nordic Waste også betalte noget, men det er ikke så meget at gøre ved det.

Er du bekymret for, om det kommer til at gå ud over velfærden?

- Ja, dybest set kunne jeg godt være bekymret.

Mette Frederiksen sagde, at det ikke vil være rimeligt, hvis det gik ud over børnene og de ældre i Randers Kommune. Hvad tænker du om, at hun sagde det?

- Typisk politik, tænker jeg. At man siger det ene og gør noget andet bagefter.

Lene Eriksen: Helt i orden

(Foto: © (C) DR Nyheder)

- Det er helt i orden, han slår bremserne i. Man kan ikke blive ved, hver eneste gang der er et eller andet. Man må sige stop på et tidspunkt.

Der er lokalpolitikere, der siger, det kommer til at koste på velfærden, fordi pengene skal komme et sted fra. Hvad siger du til det?

- Jeg håber ikke, det går ud over de ældre, for jeg synes ikke, det kan blive ringere. Jeg synes, der skal gøres noget mere for de gamle og også for væresteder for unge, så de ikke kommer ud i noget skidt.

Søren Nørgaard Laursen: Bekymret for, om kommunen kan løfte byrden

- Jeg er bekymret i forhold til, at kommunen selv skal løfte den økonomiske byrde. Hvis man skal finde pengene, er det ofte velfærdsområderne, der skal spares på. Velfærdsområdet er presset, og det her gør det ikke bedre.

- Jeg har selv en lille søn, og som forælder kan jeg tænke, at der skal spares på vuggestuer og børnehaver, og personalet skal løbe hurtigere.

Synes du, det er rimeligt, at Randers Kommune og borgerne i Randers selv hænger på regningen?

- Når det ikke ser ud til, man kan få firmaet til at betale, så burde staten træde ind og hjælpe. Vi er borgere i det samme land, og det kunne være dejligt, hvis kommunen ikke skulle punge ud med så mange penge. Men selvfølglig har kommunen et ansvar for, at miljølovgivningen bliver overholdt.