Der bliver ikke tale om en større genåbning af samfundet, når de nuværende coronarestiktioner udløber 7. februar.
For selvom smittetallene er relativt lave, og antallet af indlagte på hospitalerne falder, er der udsigt til problemer, hvis vi som samfund ikke passer på.
Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag, efter Statens Serum Institut har lavet nye beregninger på det såkaldte kontakttal.
Kontakttallet er et udtryk for, hvor mange personer en coronasmittet i gennemsnit giver sygdommen videre til. Lige nu er tallet på 0,8, hvilket i udgangspunktet er godt, for så falder antallet af smittede.
Men for den særlige britiske mutation af virusset, den såkaldte B117, er kontakttallet over 1 - helt præcist på 1,07 ifølge de seneste udregninger. Det betyder, at mutationen spreder sig mere, end hvad godt er.
- Det er ikke realistisk med en stor lempelse i starten af februar, siger han.
Ifølge Heunicke betyder udregningerne nemlig, at den britiske mutation vil være den dominerende corona-type i Danmark midt i februar.
- Alle vores anstrengelser nu handler om at trække kraft ud af epidemien, således at der er så lidt brændstof som muligt, når den britiske variant får overtaget, siger Magnus Heunicke.
Højere end sidste uge
Både det samlede kontakttal og kontakttallet for B117 er højere i denne uge, end det blev vurderet til i sidste uge. I sidste uge vurderede man, at kontakttallet samlet var på 0,7 og på 0,8 for B117.
Ifølge sundhedsministeren er en stor genåbningsplan altså ikke relevant, da den mere smitsomme mutation af virusset stadig er i vækst. Derfor er det ikke tid til "eksperimenter" med genåbning, siger han.
- I de lande, hvor man har genåbnet samtidig med, at den britiske variant havde kontrol over epidemien, der er det gået fuldkommen galt. Vi skal holde fast her.
Adspurgt om det så bliver i marts, vi kan forvente en genåbning af samfundet, siger Magnus Heunicke, at han ikke vil spå så langt ud i fremtiden.
Risikabelt at åbne
Hans Jørgen Kolmos, der er professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet, er enig i, at de nye kontakttal betyder, at vi ikke kan lempe restriktionerne i stor stil lige nu.
- Det er jo generelt positivt, at smittetallene er lave. Men kontakttallet er altså steget lidt. Vi skal stadig være på vagt. Vi kan ikke slække på det nu, siger han.
Han mener dog ikke, at vi decideret er ved at tabe kampen mod den britiske mutation, selvom flere ugers nedlukning ikke har været nok til at få kontakttallet længere ned.
- Vi er ikke ved at tabe den, det kan man ikke sige. Men det viser, at der er god grund til at fortsætte med at gøre det, vi gør.
- Vi har hele tiden sagt, at kontakttallet samlet skal ned på 0,7 for at holde den britiske variant i skak. Og det har vi svært ved at ramme, siger han.
Statens Serum Institut, der står bag udregningerne, understreger, at der er usikkerhed om kontakttallet for den britiske mutation af virusset, da talmaterialet ikke er så stort endnu.
Ifølge direktør Henrik Ullum er der grund til både glæde og bekymring efter dagens tal.
- Jeg er glad for den måde, befolkningen har taget imod restriktionerne og de gode råd.
- Men jeg er lige så bekymret for B117, som jeg hele tiden har været. Den smitter mere, og hvis vi lukker op, vil den sprede sig eksplosivt.