Den seneste tids smittetal er bekymrende, og derfor kan det blive nødvendigt at genindføre visse restriktioner.
Sådan lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som i går var i Aftenshowet på DR1.
- Jeg ved godt, at intet af det her er populært. Hvis det er mundbind eller coronapas, er det ikke populært, men alt er muligt. Vi ønsker intet af det, men vi ønsker heller ikke, at vores sundhedsvæsen skal møde den perfekte storm, som vi ellers måske kan se ind i, lød det fra ministeren.
Derfor har han indkaldt Folketingets øvrige partier til en "grundig briefing" for at give en opdatering på coronasituationen i Danmark.
Siden den 10. september har coronavirus ikke længere været karakteriseret som en samfundskritisk sygdom, hvilket betyder, at regeringen ikke længere kan indføre restriktioner uden et flertal bag sig.
Netop derfor håber Magnus Heunicke på, at Folketingets øvrige partier vil være lydhøre på mødet i morgen.
- Hvis der kommer til at være behov for indgreb eller restriktioner - og hvad det bliver, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt - i løbet af de kommende uger, så er det et kæmpe ønske, at Folketinget er fuldt orienteret, og at det vil tage medansvar på det her.
- Der har været masser af diskussioner og kritik af regeringens og min håndtering, men når det kommer til stykket, har det danske folketing og demokrati alligevel stået sammen om de vigtige beslutninger, og det håber jeg selvfølgelig, at de vil igen, sagde han i aftes.
Ser ingen grund til restriktioner
Hos De Konservative synes man ikke, at store restriktioner smager specielt godt. Faktisk mener partiet ikke, at det bliver nødvendigt, medmindre det kommer til "at stikke helt af", lyder det fra sundhedspolitisk ordfører Per Larsen.
- Vi kan konstatere, at de, der bliver indlagt på hospitaler, i overvejende grad ikke er vaccinerede. Vi ser altså ikke restriktioner forude, som situationen er nu. Så skal det ændre sig fuldstændig markant, så vores sundhedsvæsen kommer under pres, og det kommer til at gå ud over øvrige patienter, siger han.
Han tilføjer, at lokale tiltag kan blive en god idé, men de større værktøjer som coronapas og mundbind kan lige så godt blive nede i skuffen.
- Jeg ser ikke nogen grund til at indføre generelle restriktioner. Men på nogle mere bestemte områder, hvor der er meget høje smittetal, og vaccinationsraten måske ikke er så høj, kan Styrelsen for Patientsikkerhed og kommunerne aftale, hvad der skal foregå. Men generelle restriktioner ser jeg ikke for mig.
EL ser frem til briefing
Samme meldinger kommer fra Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
- Vi kan ikke gå med til, at vi skal til at gå med mundbind igen, eller at der er erhverv, der skal lukkes ned. Men vi kan gå med til lokale tiltag, hvis vi ser, at smitten er ved at eksplodere, men ikke landsomfattende restriktioner, som gør det svært at have en dagligdag, siger hun.
Peder Hvelplund, sundhedsordfører i Enhedslisten, er enig. Ligesom sine to kolleger er han ikke bekymret, som situationen er lige nu. Han ser dog frem til at høre, hvad sundhedsministeren og de relevante styrelser vil lægge frem til fredagens møde.
- Der er intet, der tyder på, at vores sårbare eller sundhedsvæsen er under et massivt pres, der gør, at vi kan klassificere covid-19 som en samfundskritisk sygdom.
- Men det er klart, at jeg gerne vil høre deres vurdering af, hvad vi kan tage af forebyggende tiltag inden for de eksisterende rammer, så vi kan begrænse den smitte, vi ser lige nu, så meget som muligt, siger han.
Fra tirsdag til onsdag blev 1.871 personer registreret positive for coronavirus. Ud af 94.240 PCR-prøver viste 1,99 procent af dem et positivt svar. Man skal tilbage til starten af januar for at finde et tilsvarende højt smittetal.
Samtidig rundede antallet af indlagte på hospitaler med corona 200 efter en stigning på fem indlagte.
Magnus Heunicke sagde desuden i Aftenshowet, at man har besluttet at opskalere testkapaciteten med 50.000 ekstra test, så kapaciteten når op på 150.000 daglige test.