Her er de fem vigtigste ting fra pressemødet om de slettede sms'er: 'Lev med det'

Sammen med Nick Hækkerup holdt Mette Frederiksen pressemøde i en time og 40 minutter.

Mette Frederiksen sagde, at hun ser frem til at afgive forklaring i Minkkommissionen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Efter en uge, hvor sagen om de slettede sms-beskeder i Statsministeriet er vokset dag for dag, holdt statsmininister Mette Frederiksen (S) i aftes pressemøde om sagen.

Det blev langt, en time og 40 minutter, men her kan du få et hurtigt overblik over de vigtigste ting, der kom frem.

Slettefunktionen blev 'formodentligt' slået til senest i sommeren 2020

Rådgivningen om funktionen, der automatisk sletter beskeder efter 30 dage, blev givet senest i sommeren 2020, og funktionen blev formodentligt slået til i den forbindelse.

Det er altså sket før, beslutningen om at aflive alle mink blev truffet. Det blev nemlig meddelt ved et pressemøde i Statsministeriet den 4. november 2020.

Den præcise dato for, hvornår funktionen blev slået til, kunne Mette Frederiksen ikke oplyse. Derfor brugte hun formuleringen, at det var "formodningen", der var sket senest i sommeren 2020.

Hun kunne heller ikke svare på, hvornår hendes spindoktor, Martin Justesen, og Pelle Pape, der er departementsråd i Statsministeriet, begyndte at slette deres sms-beskeder.

Departementschef Barbara Bertelsen havde imidlertid allerede indstillet sin telefon til at slette sms-beskeder, da hun blev ansat i Statsministeriet i januar 2020, fortalte Mette Frederiksen.

Barbara Bertelsen gav råd om at slette

Barbara Bertelsen var departementschef i Justitsministeriet, før hun kom til Statsministeriet. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Rådet om at slette sms-beskeder kom fra topchefen i Statsministeriet, departementschef Barbara Bertelsen.

Mette Frederiksen sagde på pressemødet, at hun synes, rådet var "fornuftigt".

- Det var af hensyn til informationssikkerhed, fordi sms'er ligger uden for de sikrede områder, sagde Mette Frederiksen.

Selvom Barbara Bertelsen blev ansat i januar 2020, kom rådet om slettefunktionen først "senest i sommeren 2020". Ifølge Mette Frederiksen er der dog ikke tale om, at Barbara Bertelsen ventede med at rådgive statsministeren.

- Departementschefen tiltræder i januar, og ret hurtigt efter kommer corona. Så laver vi stort set ikke andet end at håndtere corona. Da det blev sommer, blev der tid til at håndtere andre spørgsmål, sagde Mette Frederiksen.

Barbara Bertelsen var inden sin ansættelse i Statsministeriet departementschef i Justitsministeriet. Justitsminister Nick Hækkerup (S) blev imidlertid ikke rådet til at slette beskeder.

- Det var ikke et råd, der kom til mig, sagde han på pressemødet.

Mette Frederiksen kunne ikke svare på, hvornår rådgivningen fandt sted, og hvad Barbara Bertelsen baserede den på.

'Havde jeg vidst, der ikke var hjemmel, havde jeg sagt det'

Mette Frederiksen gentog på pressemødet, at hun ikke var klar over, at der manglede lovhjemmel til at aflive alle mink.

- Havde jeg vidst, der ikke var hjemmel, havde jeg sagt det, sagde hun.

Hun sagde også, at hun håber, at de slettede sms'er kan blive gendannet.

- Vi har kun en interesse, og det er, at Minkkommissionen får det materiale, der er brug for, sagde hun.

'Der kan ryge en finke af panden'

Under afhøringerne i Minkkommissionen er der fremlagt en stribe sms'er, der afslører et direkte og kontant sprog mellem flere embedsmænd, herunder toppersoner i Statsministeriet.

- Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte;), skrev Barbara Bertelsen blandt andet til departementschefen i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard.

Mette Frederiksen har ikke noget imod det direkte sprog, sagde hun.

- Der kan ryge en finke af panden. Lev med det. De steder, man ikke kom hurtigt ud af startboksen, døde folk af corona. Så hvis der har været brugt et direkte sprog, så skyldes det, at embedsmændene ikke har siddet og tænkt over formuleringerne. Det er jeg taknemmelig for. For det var ikke det, de skulle bruge deres tid på, sagde Mette Frederiksen.

En anden af Mette Frederiksens nærmeste medarbejdere, Pelle Pape, omtalte i en sms-besked minkerhvervet som "lortet".

- Det har den pågældende medarbejder undskyldt for, sagde Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen har ikke journaliseret nogle sms’er

Journalisering lyder måske tørt, men er faktisk ret vigtigt i denne sag. For det er en central del af Statsministeriets forsvar af sletteordningen.

Kort fortalt går det ud på, at dokumenter, som er en del af den sagsbehandling, skal journaliseres og dermed gemmes. Det giver det fulde overblik over en beslutning og efterfølgende mulighed for aktindsigt.

Statsministeriet har sagt, at sletningen er sket med hensyntagen til journalisering. Altså, beskeder er blevet gemt, hvis de var vigtige for en sag.

Men Mette Frederiksen sagde på pressemødet, at hun ikke havde journaliseret en eneste sms.

- Jeg har ikke fundet grundlag til at journalisere sms'er. På det område adskiller jeg mig næppe fra andre ministre - også fra tidligere regeringer, sagde Mette Frederiksen.

Sagen er ikke lukket