Vi har fået os rodet ind i alle mulige internationale domstole og konventioner - nu er det vores opgave at rode os ud igen, så vi får herredømmet tilbage.
Sådan lød det fra den socialdemokratiske gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i TV2 News-programmet Pind & Sass i går aftes.
- Jeg tror, at en af grundene til, at man ser de mere ekstreme partier få grobund, er, at man har fået lavet sådan nogle institutioner, og at midten står og forsvarer det hele vejen igennem.
- Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer, sagde Henrik Sass Larsen og fortsatte:
- Så jeg mener, at det her med, at vi har fået rodet os ind i alle mulige internationale domstole, konventioner og så videre. Det bliver vores opgave at rode os ud af det, så vi igen får herredømmet over det, lød det.
Det er ellers kun få måneder siden, at Socialdemokratiet i forbindelse med lanceringen af et stort udlændingeudspil slog fast, at det faktisk bygger på, at Danmark overholder de internationale konventioner.
Sass: Underlægge sig i godhedens navn
Træder et land ud af de internationale konventioner, betyder det samtidig de facto, at det også forlader EU og Europarådet.
Presset på de internationale konventioner er øget markant de seneste år - herhjemme skyldes det primært, at flere og flere politikere mener, at de eksempelvis blokerer for, at Danmark kan sende kriminelle flygtninge og indvandrere ud af landet.
Særligt sagen om Gimi Levakovic, der har fået over 20 domme i Danmark, har skabt røre. Højesteret afgjorde, at det ville være i strid med Danmarks internationale forpligtelser, hvis han blev udvist, blandt andet fordi han har familie i Danmark.
I TV2-programmet diskuterer Henrik Sass Larsen og den tidligere Venstre-minister Søren Pind en ny dom fra menneskeretsdomstolen.
Her har den østrigske stat fået medhold i en sag, hvor Østrig dømte en aktivist, som i 2009 havde omtalt, at profeten Muhammed havde pædofile tendenser.
I Danmark er blasfemiparagraffen afskaffet, og derfor ville det ikke være i strid med loven herhjemme at sige noget lignende.
- I den dom fra Østrig står der blandt andet, at man skal tage særligt hensyn til islam og Muhamed, ellers bliver de meget kede af det.
- Det er nogle vilde ting, man lige pludselig skal underlægge sig i en eller anden godhedens navn, som jeg tror er virkelig ødelæggende for midten og har gjort, at man har fået ubeslutsomme regeringer og parlamenter, jævnfør Merkel og ham der Macron, sagde Henrik Sass Larsen.
Han kalder menneskerettighedsdomstolen ødelæggende.
- Noget af det mest ødelæggende for menneskerettigheder og for, at vi ikke får en fuldstændig afsporet debat om indvandring og racisme, det er den menneskeretsdomstol.
- Den har blandet sig i alle mulige og umulige sager gennem tiden og er udkommet med domme og holdninger, som er på et grundlag, hvor man dynamisk fortolker, hvad de oprindelige stiftere havde ment. Jeg mener virkelig, at det er ødelæggende, sagde Henrik Sass Larsen.
Pind i forsvar
I TV-programmet forsvarede Søren Pind modsat Henrik Sass Larsen de internationale konventioner.
- Det er et af de sidste værn, man har, når man for eksempel lever i en mærkelig tilstand, som den verden er i nu. Nogle kan sige 'hov hov' - her gælder ret på tværs af grænser, sagde Søren Pind.
Han bemærkede også, at menneskeretsdomstolen i hans optik har lyttet til kritikken efter en række opsigtsvækkende udvisningsdomme, og at der allerede er mere råderum for de enkelte nationalstater.
DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et uddybende interview med Henrik Sass Larsen.
DR Nyheder forsøger at få et interview med partiformand Mette Frederiksen (S) og politisk ordfører Nicolai Wammen for at spørge, om det er partiets officielle politik, at Danmark skal "rode sig ud af internationale konventioner og domstole".