Når Folketinget i morgen skal vælge den næste formand, bliver det S-veteranen Henrik Dam Kristensen. Det bekræfter Socialdemokratiets formand og kongelig undersøger Mette Frederiksen:
- Det håber jeg. Jeg fik i går opbakning fra alle Folketingets partier. Det ser ud til, at Henrik Dam kan blive valgt som formand, og det er jeg rigtig glad for, siger hun.
Den 62-årige socialdemokrat har knap tre årtiers erfaring på tinge. Han har haft et hav af ministerposter, været gruppeformand for Socialdemokratiets folketingsgruppe og har siden 2016 været medlem af den øverste ledelse på Christiansborg, Folketingets Præsidium.
Før den politiske karriere tog fart, var Henrik Dam Kristensen i en årrække landpostbud i hjembyen Vorbasse i det midtjyske.
Dermed overtager det gamle landpostbud landets næstfineste post fra den gamle hjemmehjælper, Dansk Folkepartis stifter og mangeårige formand, Pia Kjærsgaard.
Posten som Folketingets formand anses for at være kongerigets næsthøjeste embede i rangordenen lige efter majestæten. Formanden står i spidsen for Folketingets arbejde, er Folketingets ansigt udadtil og tager imod officielle gæster fra ind- og udland.
Mette Frederiksen: 'Han er rolig, besindig og klog'
Henrik Dam Kristensen har blandt andet været beskæftigelsesminister, transportminister, socialminister, fødevareminister og landbrugs- og fiskeriminister og blev første gang valgt ind i Folketinget i 1990.
- Han har tung erfaring efter mange år på Christiansborg, og han har både prøvet at sidde i opposition og regering, siger Mette Frederiksen om sin partifælle og fortsætter:
- Han er rolig, besindig og klog. Han vil være utroligt god, tror jeg, til at tage hensyn til både store og små partier, regering og opposition.
- Han er jo sådan en meget folkestyremand. Så det tror jeg bliver rigtig godt for Folketinget.
En anden end den, vi siger farvel til?
- Det er to forskellige personer, det siger sig selv. Men jeg stiller ham ikke op i modsætning til en anden. Han er sig selv. Og han bærer jo både en personlighed og en rigtig tung erfaring, som jeg tror kommer til at gavne det danske folkestyre, siger Mette Frederiksen.
Artiklen fortsætter under videoen.
Pia Kjærsgaard blev i 2015 som den første kvinde valgt til den ærefulde post. Som afgående formand er hun i dag "lidt vemodig", men hun har samtidig stor tiltro til, at Henrik Dam Kristensen vil kunne løfte ansvaret.
- Det kommer ikke spor bag på mig, for det har ligget i kortene. Jeg ønsker ham alt mulig held og lykke, og han ved jo lidt om, hvad posten indebærer, fordi han jo har siddet som første næstformand, så jeg tror absolut, at han vil være egnet, siger Pia Kjærsgaard.
Folketingets Præsidium vælges i morgen
Foruden en ny formand skal Folketinget i morgen også vælge fire næstformænd, der sammen med formanden udgør Folketingets Præsidium.
Præsidie-medlemmerne hjælper på skift formanden med at lede møderne i Folketingssalen og kaldes populært Folketingets øverste ledelse.
De fire næstformænd kommer fra Folketingets fire største partier, som ikke har formandsposten.
I den seneste valgperiode var Henrik Dam Kristensen 1. næstformand, Venstres Kristian Pihl Lorentzen var 2. næstformand, Enhedslistens Christian Juhl 3. næstformand og Liberal Alliances Leif Mikkelsen var 4. næstformand.
Valgresultatet betyder, at både Enhedslisten og Liberal Alliance træder ud af præsidiet. Ind kommer i stedet SF og De Radikale.
Venstres Kristian Pihl Lorentzen har meddelt, at han ikke ønsker at fortsætte i præsidiet. Til gengæld fortsætter Pia Kjærsgaard, dog som næstformand og ikke formand. SF har valgt Trine Torp. De Radikale har endnu ikke meldt noget ud.