Hashhandel skal straffes ekstra hårdt på Christiania

Tiltaget sker som led i regeringens mål om at lukke Pusher Street på Christiania.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) vil udsulte efterspørgsel i Pusher Street og på sigt lukke gaden permanent. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Hvis du er i besiddelse af eller handler med hash i et specifikt område omkring Christiania, så skal du straffes med en dobbelt så stor bøde som i dag - og anden gang det sker, så vil straffen være fængsel.

Det er et af de tiltag, regeringen i dag har præsenteret som led i målet om at stoppe den organiserede kriminalitet på Christiania og lukke Pusher Street permanent, fortæller justitsminister Peter Hummelgaard (S) på et pressemøde.

Skærpede zoner

Med regeringens tiltag vil politiet få beføjelser til at udpege en zone omkring Christiania, hvor handel og besiddelse af stoffer skal kunne give dobbeltstraf.

Allerede første gang kriminaliteten sker i zonen, vil det udløse en dobbeltstraf. Som eksempel vil besiddelse af under 10 gram hash udløse en bøde på 4.000 kroner, siger Peter Hummelgaard.

Anden gang kriminaliteten sker i zonen, vil forseelser, der i dag udløser bøde, i stedet udløse en fængselsstraf.

Årsagen er, at køberne skal kunne straffes, at efterspørgslen skal udsultes, siger Peter Hummelgaard.

Samtidig vil regeringen gøre det lettere for politiet at straffe personer, som tager del i den organiserede hashhandel. Det skal ske ved, at politiet får mulighed for at fjerne de personer fra gaden og varetægtsfængsle dem.

Hør politiforsker fortælle om, hvorfor han mener, at hash skal legaliseres i nyhedspodcasten Tiden:

Efter skuddrab

Det er omkring halvanden uge siden, at skyderiet fandt sted på Christiania, og en 30-årig mand blev dræbt, efter han blev ramt af seks skud. Fire andre blev såret.

Det fik et samlet Christiania til at bakke op om en lukning af Pusher Street og til åbent at råbe om hjælp til opgaven.

Og det er derfor, at regeringen nu vil indføre tiltag, som skal ses som de første skridt på vejen mod en permanent lukning af gaden, siger Peter Hummelgaard.

- Det er min overbevisning, og det er politiets vurdering, at skal vi lykkes med en permanent lukning af Pusher Street, er vi nødt til at sætte noget andet i stedet, så pusherne ikke vender tilbage.

Og hvad der skal komme "i stedet", har han nogle forslag til.

- Det kunne være lovlige butikker eller almene boliger eller noget tredje. Det skal besluttes sammen med beboerne - det er dem, der ejer området, siger Peter Hummelgaard.

Peter Hummelgaard erkender, at flere og skiftende regeringer har forsøgt at komme problemerne med Pusher Street til livs og ryddet gaden, men at handlen i sidste ende er vendt tilbage gang på gang, så snart politiet har normaliseret sin tilstedeværelse.

I 2022 ryddede politiet Pusher Street 100 gange. Fra januar til maj har politiet ryddet Pusher Street 32 gange, siger han.

Flytter det problemet?

På pressemødet bliver ministeren spurgt, om ikke bare problemet med handel af stoffer flytter til et andet sted byen. Til det siger han, at det vil være nemmere at forfølge kriminaliteten andre steder.

- Den rodfæstethed, som den organiserede kriminalitet udgør på Pusher Street, er et selvstændigt problem, der også trækker spor efter sig i resten af byen.

- Når det er sagt, så står politiet selvfølgelig klar på at følge kriminaliteten, uanset hvor den flytter hen, siger han og kommer med en appel, som også har lydt fra Københavns Kommune.

- Lad være med at købe på Pusher Street. Lad være med at købe i det hele taget. Man er med til at undstøtte et organiseret kriminalitetsbillede, der trækker dødsofre efter sig.

På pressemødet bliver han også spurgt, hvorfor regeringen ikke i stedet legaliserer hash. Til det svarer Peter Hummelgaard, at han er skeptisk, og at det er en spændende - men faglig diskussion.

- Det må først og sidst hvile på en sundhedsfaglig diskussion af, hvor meget skade det gør på den enkelte, siger han.

Må ikke ramme udsatte

De udsatte borgere, som har et langvarigt og massivt misbrugsproblem, vil ikke blive ramt af strafhammeren, fortæller Peter Hummelgaard.

- Vi skal sikre en bedre og værdig behandling af samfundets mest udsatte, siger han.

I stedet vil politiet give de udsatte borgere en advarsel i den skærpede strafzone. Det skal tydeliggøres i lovgivningen.

Regeringen forventer at fremsætte et lovforslag hurtigst muligt i det nye folketingsår.

I næste uge vil regeringen præsentere en bandepakke, som skal give politiet flere muskler i kampen mod organiseret bandekriminalitet, lyder det fra Peter Hummelgaard.