Det er over et år siden, at forhenværende forsvarsminister og Venstre-nestoren Claus Hjort Frederiksen blev sigtet for at have lækket statshemmeligheder.
Og han forventer, at der snart bliver rejst tiltale mod ham af den nye justitsminister Peter Hummelgaard (S) efter indstilling fra Rigsadvokaten, nu hvor den nye regering er på plads.
Det fortæller han til DR.
- Tidligere justitsminister Mattias Tesfaye (S) fik jo en indstilling om, at der var grundlag for at rejse en tiltale mod mig. Og han tilkendegav, at han vil følge Rigsadvokatens indstilling.
- Og da der ikke er sket yderligere efterforskning i min sag, så forventer jeg, at det logiske er, at Peter Hummelgaard tager tråden op fra sin forgænger og beslutter, at der skal rejses en tiltale, siger Claus Hjort Frederiksen, der havde forventet at få beskeden allerede tidligt i det nye år.
Sidste år bekræftede Claus Hjort Frederiksen selv på Facebook, at han var blevet sigtet for at videregive statshemmeligheder.
Det drejer sig angiveligt om udtalelser i medierne om dansk samarbejde med amerikanerne.
Blev reddet af immunitet som folketingsmedlem
Ved folketingsvalget 1. november genopstillede den forhenværende finansminister, beskæftigelsesminister og forsvarsminister ikke.
Dermed sluttede en periode på mere end 20 år som enten minister eller folketingsmedlem og en endnu længere periode som en helt central skikkelse i Venstre.
Netop titlen som folketingsmedlem – og et flertal i Folketinget – reddede Claus Hjort Frederiksen fra at blive tiltalt, da Rigsadvokaten i maj sidste år ellers indstillede til justitsministeren, at der var grundlag for at rejse tiltale mod ham.
Der var nemlig ikke flertal i Folketinget for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, og så måtte daværende justitsminister Mattias Tesfaye lade sagen ligge.
Nu er Claus Hjort Frederiksen ikke længere beskyttet af politisk immunitet, og nu er det justitsminister Peter Hummelgaard, der skal blåstemple, at der rejses tiltale mod den forhenværende V-minister, hvis Rigsadvokaten fastholder, at der er grundlag for at få sagen for.
I Justitsministeriet har Peter Hummelgaard (S) ingen kommentarer til sagen, men Rigsadvokaten oplyser til DR, at sagen ikke er færdigbehandlet.
- Det vi kan sige, er, at sagen fortsat er under behandling. Vi har ikke yderligere kommentarer til processen, lyder det i en skriftlig meddelelse fra Anklagemyndigheden.
Holdt sig fra dronningen
Claus Hjort Frederiksen står altså stadig med en sigtelse rettet mod sig for at have videregivet højt klassificerede oplysninger og igen en mulig tiltale for samme hængende over hovedet.
- Hele mit sidste år i Folketinget var jo sådan set ikke særlig spændende. I og med at jeg var tiltalt for landsskadelig virksomhed med et kapitel i straffeloven om landsforræderi, så var der jo mange folketingsmedlemmer, der trak sig tilbage og havde svært ved at være lige så naturligt venlige over for mig, som de havde været hidtil, siger Claus Hjort Frederiksen.
Han forklarer, at han i det sidste år som folketingsmedlem blev mere og mere isoleret – og holdt sig selv væk fra særlige begivenheder.
- Det betød jo blandt andet også, at jeg ikke deltog i dronningens selskaber for Folketinget eller lignende. For skulle jeg stå som sigtet for landsforræderi over for dronningen? Det vil jo være en mærkelig og absurd situation, siger han.
Du mener jo, at du bliver frikendt, hvis sagen kommer for retten. Du har årevis af erfaring fra Christiansborg, så kunne du ikke være ligeglad og deltage i de begivenheder til trods for sigtelsen?
- Det er måske svært at sætte sig ind i, men det at blive sigtet for landsskadelig virksomhed er ret hårdt, når man selv synes, at man har kæmpet et langt liv i politik for Danmark, for danskerne, for retssikkerhed og sikkerhed i det hele taget – og så lige pludselig komme i den absurde situation.
Men du er jo også sigtet for at lække statshemmeligheder. Fortryder du, at du ikke holdt din mund?
- Jeg vil gøre det igen. Jeg synes, at den behandling regeringen gav de fem ledende medarbejdere var under lavmålet og så kynisk, at jeg ikke kunne sidde og se på. Jeg kendte jo de mennesker som dygtige, loyale embedsmænd – så forbyder min samvittighed mig at sidde og kigge på, at regeringen laver det overgreb på dem.
De fem ledende medarbejdere, som Claus Hjort Frederiksen henviser til, blev hjemsendt på grund af kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste fra Tilsynet af Efterretningstjenesterne (TET).
Kritikken fra TET blev siden afvist af en kommission.
Forventer ingen vennetjenester fra sit parti
Hos Venstre nægtede man i maj sidste år at stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, fordi regeringen ikke ville give Folketingets parti indblik i sagen mod ham. Det var de – også i Venstre – kritiske over for.
Nu er den mulige sag mod partifællen ikke længere et anliggende for Folketinget, og derfor er det op til Anklagemyndigheden at vurdere, hvad der skal ske, siger politisk ordfører Morten Dahlin (V).
- Jeg har tillid til, at justitsministeren håndterer den sag korrekt. Jeg blandede mig i sagen i sidste valgperiode, fordi den daværende regering bad mig stemme i blinde. Det er jo ikke længere aktuelt, siger han.
Selv har Claus Hjort Frederiksen ingen kontakt til sit parti omkring sagen, siger han.
- Jeg har ikke villet tale med mine partifæller om sagen her og om regeringsforhandlingerne, for jeg vil ikke have, at det skal hedde sig, at partikammeraterne reddede mig fra en tiltale, siger han.
Hjort: Drop sagen mod mig og Findsen
Et år må være længe nok at være sigtet, mener Claus Hjort Frederiksen, der forventer meget snart at få svar på, om sigtelsen bliver droppet, eller om der bliver rejst tiltale mod ham.
- Så vidt jeg har forstået det, så kræver retsplejeloven jo, at når en sag er færdigefterforsket, så skal man ret så hurtigt derefter meddele, om der rejses tiltale, eller om sagen frafalder. Man kan ikke bare lægge den i skuffen og sige, at den fisker vi frem igen om et år, siger han.
Hvad håber du på, at der sker – hånden på hjertet?
- Jeg håber da, at justitsministeren, når han skal sidde og kigge på, hvor meget skade den her sag har forvoldt for den danske efterretningstjeneste og for Danmarks troværdighed, at han kommer til den konklusion, at Danmark er bedst tjent med, at de her sager – Findsen-sagen og min sag – frafaldes.
- Ellers vil det jo fremover igen i årevis blive temaer i offentligheden og i pressen, for så vil der være en endeløs række af retssager.