Så kan politi, demonstranter - og almindelige københavnere - godt gå i gang med de sidste forberedelser til klimatopmødet, COP 15. For nu har et flertal i Folketinget opstillet nye, skrappe spilleregler for det, der skal foregå i Købehavns gader under topmødet. Og bagefter.
Lømmelpakken blev vedtaget af Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti efter et skarpt opgør i folketingssalen hele formiddagen.
Bag tremmer i 12 timer
Lømmelpakken giver politiet nye redskaber over for demonstranter og andre, der er samlet i større grupper. Politiet får mulighed for at frihedsberøve folk i 12 timer mod seks timer i dag. Og det bliver en skærpende omstændighed, hvis man bliver anholdt i en situation, hvor der er brand og ballade i byen som sådan.
Kritikerne er blandt andet bekymrede for, at uskyldige tilskuere og københavnere skal komme i klemme. Årsagen er at politiet kan fjerne og anholde folk, som politiet mener er til hinder for politiets arbejde.
I klemme mellem politi og demonstranter
- Vi risikerer at uskyldige mennesker i en ophidset situation bliver varetægtsfængslet i op til 40 dage. Det kan ske, hvis de er interesserede i en demonstration, og der så opstår en situation, hvor de ikke kan komme væk, sagde Lone Dybkjær (R).
Men for det politiske flertal ser sagen nærmest omvendt ud:
- Vi skal hjælpe dem, der hjælper os. Derfor vil vi ikke finde os i folk, der forhindrer politiet i at passe sit arbejde, sagde justitsminister Brian Mikkelsen.
Lømmelpakken består når COP 15 er blevet historie
Selv om lømmelpakken er skabt på grund af det kommende klimatopmøde, så er det ikke en midlertidig lov. De nye bestemmelser gælder også bagefter - og Line Barfod fra Enhedslisten forudser at de vil blive brugt i andre situtationer fremover. For eksempel i forbindelse med fodboldkampe eller arbedskonflikter.
- Det er kun naturligt. Det her har været en udmærket anledning til at pudse paragrafferne af, sagde de konservatives Tom Behnke.
Karen Hækkerup (S) lovede til gengæld Line Barfod, at en kommende S-SF-regering vil gennemgå lovgivningen for at se på, om nogle af de nye regler skal afskaffes igen