Grundlovsceremonier udskydes på grund af corona-virus

Såkaldte grundlovsceremonier bliver udskudt, da de kræver et håndtryk, som myndighederne fraråder.

Håndtryk er en del af den officielle markering af det danske statsborgerskab ved en grundlovsceremoni. Af frygt for coronasmitte udskyder kommuner derfor ceremonierne. (ARKIV) (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix)

"Tillykke med dit danske statsborgerskab."

Sådan en besked venter flere personer på at få sammen med det rødbedefarvede pas til en såkaldt grundlovsceremoni, den officielle markering af statsborgerskabet.

Men nu må de forberede sig på en længere ventetid for at blive danske statsborgere.

Fra 1. januar i år, skal statsborgerskabet nemlig manifesteres med et obligatorisk håndtryk af en repræsentant fra kommunen, men fra i dag fraråder danske myndigheder håndtrykket helt for at undgå smitte med coronavirus.

Kommende statsborgere må være tålmodige

Hedensted og Haderslev er to af de kommuner, der nu må ringe rundt til kommende danske statsborgere og give besked om, at deres kommende grundlovsceremoni er aflyst.

- Udlændinge- og integrationsministeren siger, at man skal aflyse sine grundlovsceremonier. Så vi må jo i fuld gang med at ringe rundt til de ansøgere, der nu er. Og det er jo med meget kort varsel, for vi skulle jo have haft en allerede lørdag formiddag. Det bliver ikke til noget, siger borgmester i Hedested Kommune Kasper Glyngø (A).

Begge borgmestre ærgrer sig over aflysningerne på deres ansøgeres vegne.

- Jeg snakkede med den ene forleden, som havde boet her i 21 år som udenlandsk statsborger – hun havde glædet sig så meget til det, siger Haderslevs borgmester, Hans Peter Geil (V).

I Hedensted Kommune er der omkring 15 personer, der skulle have modtaget et statsborgerskab lørdag, men hvornår de i stedet kan regne med at blive inviteret til grundlovsceremoni, ved Kasper Glyngø endnu ikke.

- Vi vil holde øje med, hvornår der bliver åbnet igen fra sundshedsmyndighedernes side, og så vil vi hurtigst muligt derefter afholde en grundlovsceremoni. Selvfølgelig skal de mennesker have et statsborgerskb lige så hurtigt, de kan få det.

- Vi er rigtig kede af det på deres vegne. Men omvendt bakker vi op om at dæmme op for det her coronavirus, siger han.

Handsker går ikke

Haderslevs borgmester havde håbet, at man kunne komme udenom reglen med håndtrykket ved at gennemføre ceremonien med brug af handsker. Men det er ikke en mulighed.

- Jeg troede, det kunne klares med en handske, men det skal være håndflade mod håndflade, siger Hans Peter Geil (V).

Borgmesterens forslag læner sig op af reglerne for offentlig audiens hos Dronningen, hvor hvide handsker anvendes, når håndtrykket gives. Men ifølge loven om grundlovsceremonien er det altså ikke en mulighed.

Håndtryk er en smitterisiko

Afslysningen er grundlovsceremonierne kommer på baggrund af myndighedernes anbefalinger om at undgå håndtryk, kys og kram for at mindske risikoen for smitte med coronavirusset.

Lige nu er der ingen udsigt til, at grundlovsceremonierne kan blive gennemført uden et det obligatoriske håndtryk med en repræsentant fra kommunen, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vores holdning er, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab, og det betyder selvfølgelig, med den anbefaling, der nu ligger fra myndighederne, at vores udgangspunkt, og det vil vi diskutere med partierne bag indfødsretaftalen, at vi så udsætter de ceremonier, der allerede er planlagt. Det betyder ikke, at vi ændrer vores position, at man skal selvfølgelig give hånd i Danmark, når man skal have statsborgerskab.

Så i den periode kan man så bare ikke blive statsborger?

- Det vil være vores udgangspunkt, men vi vil diskutere det med partierne bag indfødsretsaftalen.

Stor debat om håndtrykket

Siden de nye regler om håndtryk trådte i kraft den 1. januar i år, har det været genstand for debat blandt politikere og i kommunerne.

En af dem, der nægter at give håndtryk til nye statsborgere, er borgmester i Aabenraa Thomas Andresen (V). For ham handler det om principper. Han vil ikke tvinge nogen til at give hånd, og han sammenligner det tvungne håndtryk med et nazistisk heil.

- Det minder mig meget om nazisme, hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning. Jeg synes, det her er at øve overmagt over for andre mennesker, og det minder mig for meget om, at man tidligere har øvet overmagt mod andre mennesker, der skulle strække højre arm.

Da aftalen om grundlovsceremonier blev vedtaget, undlod Socialdemokratiet som oppositionsparti at stemme for det lovpligtige håndtryk.

Siden da har Socialdemokratiet vundet regeringsmagten, men udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye holder fast i at beholde håndtrykket, indtil han har set på nogle erfaringer.

Du kan se listen over myndighedernes anbefalinger for at undgå corona-virus her:

Opdateret med sidste afsnit: stor debat om håndtrykket