Grænsekontrollen forlænges frem til 12. maj

Med henvisning til "den alvorlige terrortrussel mod Danmark" forlænges grænsekontrollen i et halvt år.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal atter i samråd om den ulovlige instruks om adskillelsen af asyl-ægtepar.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017) (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Den midlertidige danske grænsekontrol stod til at udløbe til november, men den forlænges nu i yderligere et halvt år frem til 12. maj 2018.

Det oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Regeringen begrunder det med "migrantsituationen og den alvorlige terrortrussel mod Danmark".

I en pressemeddelelse udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- En forudsætning for den fri bevægelighed er, at der er styr på Europas ydre grænser. Og selv om vi lige nu oplever lave indrejse- og asyltal i Danmark, må vi desværre konstatere, at der fortsat er et stort pres på Europas ydre grænser.

- Samtidig kan vi ikke lukke øjnene for den alvorlige terrortrussel mod Danmark. Regeringen har derfor fundet det nødvendigt, at grænsekontrollen opretholdes indtil videre.

Fakta: Dansk grænsekontrol

  • 4. januar 2016 indførte regeringen midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

  • Den midlertidige grænsekontrol blev indført på baggrund af blandt andet den svenske beslutning om id-kontrol og for bedre at kunne kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter.

  • Konkret betyder kontrollen, at tog, busser og biler ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland bliver tjekket, ligesom man kontrollerer de indrejsende med færgerne til Gedser og Rødby.

  • Grænsekontrollen er stikprøvebaseret. Det betyder, at ikke alle bliver bedt om at vise pas.

  • Ind til sommeren 2016 var det alene politiet, der udførte grænsekontrollen. Herefter fik betjentene hjælp af Hjemmeværnet og senere de nyuddannede politikadetter.

  • Kontrollen er fokuseret ved de tre hovedfærdselsårer ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland - Padborg, Kruså og Frøslev - samt ved banegårdene i Padborg og Tønder.

  • Også ved færgehavnene i Rødby og Gedser er der grænsekontrol

Kilde: Ritzau, Rigspolitiet, Udlændinge- og Integrationsministeriet.

/Ritzau/