Oppositionen har sat en kæp i hjulet på regeringens forslag om flere toldere til permanent toldkontrol ved grænserne.
Regeringen havde håbet, at få bevillingen igennem på et møde i Folketingets finansudvalg i dag. Her har regeringspartierne og Dansk Folkeparti flertal med 9 ud af 17 medlemmer.
Men Socialdemokraterne, SF og De Radikale har altså nu fået sagen til folketingssalen, og her er regeringens flertal i fare. I folketingssalen har V, K og DF nemlig kun 87 mandater og mangler således tre stemmer.
Har 89 mandater
Claus Hjort Frederiksen kan dog formentlig regne med stemmerne fra løsgængeren Pia Christmas-Møller og færingen Edmund Joensen, der regnes med i den "blå blok".
Tidligere på dagen sendte Pia Christmas-Møller en sms til Ritzau under sin udsendelse som valgobservatør for OSCE i Tyrkiet.
I sms'en fastslår hun, at hvis aktstykket om grænsekontrollen bliver rykket til afstemning i Folketingssalen, står hun ved sine aftaler.
- Jeg står ved de aftaler og forlig, jeg indgår. Vel at mærke på de aftalte og oplyste vilkår og givne information - som altid, skriver Pia Christmas-Møller fra Ankara, Tyrkiet.
To muligheder for flertal
En anden af Folketingets løsgængere, Christian H. Hansen, stifter af partiet FOKUS, minder om, at også han måske kan indgå i spillet omkring den skærpede grænsekontrol:
- Udgangspunktet for partiet FOKUS er, at vi er udstyret med telefoner. Så der er mulighed for at ringe til os, siger han til DR Nyheder.
Han vil dog ikke melde ud, om han støtter regeringens forslag til øget kontrol, eller hellere vil give oppositionen en hjælpende hånd. Også Kristendeomkraternes ene mandat på Christansborg, Per Ørum Jørgensen, har fortalt, at han har haft samtaler "med flere forskellige kanter". Han ankom i dag i al hast til Christiansborg, efter at han ellers var gået på pinseferie.
- Der er mange, der gerne vil tale med mig lige nu. Men jeg tror, jeg holder for mig selv, hvem der vil snakke med mig i dag. Der er selvfølgelig forskellige interesser i det her, og nu handler det om at have is i maven, siger han.
Prisen for efterlønnen
Regeringen har aftalt den permanent toldkontrol med Dansk Folkeparti, som så til gengæld vil gå med til at forkorte efterlønnen i forbindelse med regeringens økonomiske 2020-plan. Beslutningsforslaget om kontrollen ventes nu at blive fremsat i folketingssalen i næste uge.
EU og Tyskland har stærkt kritiseret de danske planer om mere grænsekontrol, fordi de finder dem i strid med EU's grundliggende princip om fri bevægelighed for varer og personer.