Det vækker store følelser og kritiske røster fra sundhedsministeren og flere partier, at patienter med fremskreden tarmkræft venter så lang tid på en operation, at det kan koste dem livet.
- Den her situation er fuldstændig uholdbar og uacceptabel. Vi skal ikke leve i et samfund, hvor man skal være utryg ved at være kræftpatient.
- Jeg er dybt berørt over, at der er mennesker, der på den måde ikke har fået deres behandling i tide, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Reaktionen kommer, efter DR i går kunne afsløre, at kræftpatienter venter op mod otte uger på en operation på afdelingen for mave- og tarmkirurgi på Aarhus Universitetshospital. Det er i strid med behandlingsgarantien, der garanterer patienterne en operation inden for to uger.
Læger på afdelingen har gentagne gange advaret deres ledelse om, at patienter i ventetiden er blevet så syge, at de ikke kunne opereres. Patienterne har dermed mistet muligheden for at blive helbredt.
Og i dag har Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, erkendt, at han ikke kan afvise, at det kan koste menneskeliv, at ventetiderne er så længe.
Afsløringen har fået SF og Det Konservative Folkeparti til at kalde Sophie Løhde i samråd.
- Det er jo ganske forfærdeligt, at man er kommet i en situation, hvor også vores kræftafdelinger nu er så nødlidende, at der jo rent faktisk er patienter, der dør af det. Det er jo helt forfærdeligt, siger Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.
Sundhedsminister Sophie Løhde oplyser, at hun har bedt Region Midtjylland om en redegørelse i sagen. Det er Region Midtjylland, der har ansvaret for Aarhus Universitetshospital.
- Der er ikke nogen tvivl om, at de maksimale ventetider på kræftområdet skal overholdes. Derfor skal vi også til bunds i den her sag, og jeg har på den baggrund i dag anmodet Region Midtjylland om at få en redegørelse i sagen.
Hvordan skal sådan en redegørelse hjælpe de kritiske kræftpatienter, der står på den her venteliste lige nu?
- Redegørelsen skal sikre, at vi får sat fuld fokus på, hvad der er sket, men jo ikke mindst også - og det er væsentligt for alle de patienter, der står på en venteliste nu her - hvad er det for nogle initiativer, man vil tage for at få gjort noget ved uacceptable ventetider, siger Sophie Løhde.
Lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital, Claus Thomsen, peger på, at en stor del af problemet på afdelingen for mave- og tarmkirurgi er den landsdækkende mangel på sygeplejersker.
Kan du forstå, at man måske tænker, at det er nemt for dig som minister at sige, at man skal overholde loven, hvis ikke der er de hoveder og hænder, man skal bruge på hospitalerne?
- Man skal sørge for at overholde loven i Danmark, og når det gælder vores kræftpatienter, er det jo ikke for sjov, at vi har indført love omkring maksimale ventetider, siger Sophie Løhde.
Men er det så ikke også regeringens ansvar, når nu det handler om, at der simpelthen ikke er hoveder og hænder nok til at tage sig af patienter?
- Der er ikke nogen tvivl om, at der er en stor personalemangel på alle niveauer i vores sundhedsvæsen, og det er alvorligt og også noget, vi arbejder benhårdt for at være med til at levere nogle politiske løsninger og svar på.
- Men uagtet, så må det jo ikke være sådan, at der lige pludselig kan opstå en historie via medierne om, at der er en række kræftpatienter, som ikke har fået deres behandling rettidigt. Jeg kendte ikke til den her sag, før at jeg får det oplyst via Danmarks Radio, og derfor har vi brug for nu at få en redegørelse fra regionen.
I videoen her kan du se overlæge Lene Hjerrild Iversen fra på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital fortælle om forholdene for nogle af patienterne.
Det er Anders Kühnau (S), der er formand for Regionsrådet i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner. Han siger til DR, at regionen allerede er igang med at skrive en redegørelse til sundhedsministeren.
- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at vi har patienter, der dør, fordi man står på en venteliste. Vi gør alt, hvad vi kan for, at patienterne ikke venter mere end højst nødvendigt, siger han.
Tilbage i august 2022 udtalte han sig om konsekvenserne af manglen på sygeplejersker. Dengang garanterede han, at manglen på sygeplejersker ikke gik udover kræftpatienter:
- Det er ikke noget, der går ud over dem, der er truet på deres liv. Det går ikke ud over kræftpatienter og så videre, men det går ud over dem, som har andre lidelser, som godt kan vente, selvom det godt kan være med stort ubehag for patienten at vente, sagde han.
I dag siger han om den udtalelse:
- Jeg har ikke været bekendt med, at vi havde de her store problemer på tarmkræftområdet før i lørdags. Derfor er det nyt for mig, at vi har så store udfordringer med at overholde ventetiderne på kræftområdet, siger han.
Hvis ansvar er det at løse det?
- Det er klart, at I sidste ende har vi et politisk ansvar for at løse det, og vi skal gøre alt, hvad vi kan for at løse det. Først og fremmest er det et spørgsmål om personalemangel, og det er rigtig svært at få de her specialiserede sygeplejersker ansat.
Hvornår tror du, at I får bugt med de meget lange ventelister?
- Jeg tør ikke sige det, men jeg garanterer, at vi gør alt, hvad vi kan, siger Anders Kühnau.
Herunder kan du se nogle af de advarsler, som læger på mave- og tarmkirurgisk afdeling har sendt til deres ledelse om forholdene: