For mange byder søndag på afslapning, morgenbrød og restituering før en ny arbejdsuge.
For Københavns overborgmester Frank Jensen bliver i morgen dog en lidt anden type søndag; en søndag i krisemødets tegn.
I Jyllands-Posten stod en kvinde lørdag frem og fortalte, at Frank Jensen krænkede hende på en bar i 2012, mens en anden, anonymt, også fortæller om en krænkende oplevelse. Og derfor er der nu arrangeret et krisemøde med overborgmesteren som hovedperson søndag.
- Der er mange af os, der har læst historien, og nu vil vi gerne høre Franks forklaring på det her, siger Carlo Søndergaard, der er kredsformand for Socialdemokratiet i Indre By og Christianshavn.
I forlængelse af krisemødet kommer Frank Jensen i dag med en 'uforbeholden' undskyldning. Det er anden gang, han undskylder, efter han også skrev på Facebook i går - dengang med flere forbehold.
- Jeg tager ansvaret fuldt og helt på mig. Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning – dette gælder mine partifæller, men i særdeleshed de personer, som jeg med min adfærd har krænket, skriver den socialdemokratiske overborgmester på Facebook.
Førte hånden op af inderlåret på 23-årig ansat
Hele sagen handler om, at Maria Gudme, medlem af Socialdemokratiet i regionsrådet i Region Hovedstaden, fortæller, at hun i 2012 som 23-årig organisationssekretær i Socialdemokratiet blev raget på inderlåret af Frank Jensen på en bar.
Ifølge Jyllands-Posten bekræfter flere øjenvidner episoden, og den er endnu en i rækken af sager om Frank Jensen, der før har været anklaget for blandt andet at slikke en kvinde i øret. En episode, han siden har undskyldt for.
I hans kreds, Socialdemokratiet i Indre By og Christianshavn, vil kredsformanden endnu ikke udtale sig, om de nye oplysninger vil få konsekvenser.
- Nu vil vi gerne høre Franks forklaring, siger Carlo Søndergaard.
- Vi kan ikke have en adfærd som det her i Socialdemokratiet. Det er uacceptabelt. Krænkelser af enhver slags – uanset om det handler om køn, seksualitet, etnicitet, religion, alder. Krænkelser er ikke et dna, jeg oplever skal eksistere i Socialdemokratiet.
Har du tillid til, at Frank Jensen sidder i spidsen for partiet i København efter gentagende anklager om krænkende adfærd?
- Nu vil jeg afvente mødet i morgen og de forklaringer. Så vil jeg derefter tage stilling.
Mødet vil finde sted klokken 18.30 på Københavns Rådhus.
Borgmesterkollega er 'rystet'
Støttepartierne i kommunen vil endnu ikke sige, om sædet i Frank Jensens borgmesterstol er glohedt, men Radikale Venstres borgmester i København, socialborgmester Mia Nyegaard, undrer sig over, at der kommer nye sager om Frank Jensen.
- Jeg er faktisk ret rystet. Jeg troede, at man havde lært lektionen, da man var på forsiden tilbage i 2011, siger hun og hentyder til førnævnte sager fra en julefrokost, som Ekstra Bladet dengang kunne afsløre.
Hun kalder det 'fuldstændig uacceptabelt' og forventer, at det stopper prompte.
- Tilliden til Frank Jensen er lidt rystet. Jeg vil meget gerne have lov til at tale med Frank Jensen sammen med mine kollegaer og sige til ham, at jeg forventer, at alle involverede får en uforbeholden undskyldning som det første.
Men det er ikke kun blandt partifæller og kolleger på kommunen, at kritikken kommer. Også i Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU, bliver sablen raslet.
Så meget, at man slet ikke har tillid til ham mere som næstformand for Socialdemokratiet.
- Som formand for DSU København vil jeg gerne sige, at tilliden til ham som næstformand for Socialdemokratiet er brudt, og for mig personligt har jeg også svært ved at se, at han skulle stå i spidsen for Socialdemokratiet ved kommunalvalget næste år med den adfærd, siger DSU-formand Cecilie Sværke Pries til Jyllands-Posten.
S: Advokatfirma skal kulegrave sagen
I Socialdemokratiet sidder Jan Juul Christensen som partisekretær. Han er øverste organisatoriske leder i partiet, der ikke er folkevalgt.
Og han har kendt til Maria Gudmes sag i en måned, siden hun sendte ham en mail.
- Jeg synes, det er tydeligt, med måden, som det er beskrevet, at sagerne ikke har været ordentligt håndteret. Man skulle nok have taget fat om det tilbage i 2012 - på en anden måde, end det er sket, siger han.
Derfor har de bedt et advokatfirma se nærmere på den konkrete sag, som led i at partiet for nyligt har vedtaget retningslinjer om krænkende adfærd.
Video: Hør partisekretær Jan Juul Christensen forklare om advokatundersøgelsen:
Og da Frank Jensen også er næstformand for Socialdemokratiet, kan man passende spørge, om han kan blive ved med at være det, hvis advokatundersøgelsen viser samme billede, som det der bliver beskrevet nu.
Kan Frank Jensen fortsætte som næstformand?
- Det er for tidligt at drage nogen konklusioner. Vi må vente til, at advokatfirmaet har kigget på den konkrete sag.
Hvis man har krænket nogen i Socialdemokratiet, kan man så bestride en post som næstformand?
- Igen, vi tolererer ikke krænkende adfærd. Vi skal have skabt en kultur, hvor der ikke sker krænkende adfærd. Derfor er det afgørende at få gjort det nu. Hvilke poster, man kan bestride, er op til den enkelte sag, siger Jan Juul Christensen.