Fra på fredag skal du finde coronapasset frem igen

Folketingets Epidemiudvalg har givet opbakning til, at covid-19 igen bliver kaldt en samfundskritisk sygdom. Dermed kan coronapasset genindføres.

(Foto: © (c) Ritzau Scanpix)

Hvis du skal i Parken på fredag og se landskamp, skal du enten være vaccineret eller testet inden. Fra fredag morgen kl. 6 i denne uge genindføres kravet om coronapas nemlig flere steder.

Det siger Stinus Lindgreen (R), der er formand for Epidemiudvalget.

Her til aften har Folketingets epidemiudvalg, bestående af blandt andet partiernes sundhedsordførere, været samlet til et møde, hvor de skulle forholde sig til de ønsker, som regeringen udtrykte i går på et pressemøde.

Nemlig at covid-19 igen skal betragtes som en samfundskritisk sygdom, så epidemiloven kan tages i brug - og man dermed kan genoptage brugen af coronapas.

- Jeg har fået opbakning til, at corona igen kan betragtes som en samfundskritisk sygdom, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han forlader mødet.

Sundhedsministeriet oplyste tidligere i dag, at regeringen lægger op til, at epidemiloven og kravet om coronapas skal gælde i fire måneder.

Men det kunne regeringen ikke få opbakning til. I stedet bliver der tale om én måned i første omgang. Derefter skal det genvurderes i Epidemiudvalget, om det giver mening at fortsætte.

Genindførelsen af coronapasset gælder derfor også i første omgang i fire uger.

- Nu tager vi en diskussion igen om fire uger, men det er ikke så vigtigt for mig. Det vigtigste er, at vi kan passe på danskerne, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S), der også deltog på mødet.

I løbet af aftenen har flere ministre været en tur inde forbi Epidemiudvalget for at præsentere de områder inden for deres ressort, hvor der ønskes krav om coronapas indført.

Kulturbegivenheder, sygehus og kirkebesøg

En af de ministre, der var en tur forbi udvalget, var kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

På hendes område vil coronapasset gælde til alt, hvor der er er plads til over 200 mennesker.

Så medmindre man kan garantere, at man ikke lukker flere end 200 mennesker ind, så skal man som kulturinstitution tjekke coronapas.

Som noget nyt kommer det også til at gælde ved kirkelige handlinger, altså for eksempel begravelser, barnedåb og gudstjenester.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at kulturlivet holder åbent. Og det kan vi for nu ved at indføre coronapas. Vi går en potentielt hård vinter i møde, hvor vi har brug for at kontrollere smitten, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun understreger samtidig, at det indtil videre kan afholde dem fra at indføre arealkrav eller bestemme, at man kun må sælge halvdelen af pladserne.

Det samme gælder for spisesteder, natklubber og indendørs arrangementer for max 200 personer og udendørs for max 2.000 personer, fortæller Simon Kollerup.

Magnus Heunicke var første minister på besøg i udvalget. På vej ud fortalte han, at også på sygehuse skal coronapasset frem fremover, hvis man er besøgende.

- Men hvis man for eksempel kommer ind med et sygt barn, der skal bruge akut behandling, som ikke har passet, så finder vi nok ud af det. Det skal implementeres, så det er fleksibelt, siger han.