Vi har sendt våben, kampvogne og millioner af kroner i humanitær bistand til Ukraine. Det næste kan blive kampfly.
I hvert fald er den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), "åben for", at Danmark på sigt kan imødekomme den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyjs, ønske om at få kampfly fra sine allierede.
- Jeg vil ikke afvise, at det på et tidspunkt kan være nødvendigt at se på et kampfly-bidrag, siger den danske forsvarsminister tidligt fredag til P1 Morgen.
Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har tidligere sagt til Berlingske, at det er hans klare forventning, at "den frie verden" kommer til at donere kampfly til Ukraine, uden at han ville svare på, om det også gjaldt Danmark.
Troels Lund Poulsen understreger da også, at der ikke er truffet nogen beslutninger endnu.
- Jeg er åben for at se på de muligheder, der måtte være i forhold til den fremadrettede situation i Ukraine. Men jeg kan ikke her til morgen meddele, at vi kommer til at stille med et bidrag af kampfly fra dansk side. Det er noget, man skal have forberedt meget godt, siger forsvarsministeren.
Han påpeger, at det blandt andet skal afklares, hvorvidt det ukrainske militær overhovedet vil være i stand til at betjene sig af danske kampfly.
- Man kan ikke bare lige sætte sig ind i et F-16-fly, og så flyver det sig selv. Det handler om træning, vedligehold og en lang række andre ting, siger Troels Lund Poulsen.
Minister: Danmark skal ikke gå enegang
På en rundtur i Europa for to uger siden fremsatte den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj en bøn til sine allierede om at få tilsendt kampfly.
Det gjorde han blandt andet i en tale til det britiske parlament:
Det handler dels om, at Ukraine skal bruge kampfly til at opretholde sit luftforsvar, men også om at ukrainerne gerne vil have flere kampfly til at mobilisere en modoffensiv, vurderede major og militæranalytiker på Forsvarsakademiet Esben Salling Larsen overfor DR.
Hvis Danmark skal ende med at imødekomme Zelenskyjs ønske, kræver det, at andre lande også vil gøre det, understreger ministeren.
- Det kræver et internationalt samarbejde - det vil jeg ikke lægge skjul på, siger han.
Den fungerende forsvarsminister understreger, at man også kan bidrage til luftforsvaret på andre måder end specifikt med kampfly.
Stor opbakning til donationer i befolkningen
Danmark har allerede doneret våbenhjælp for fem milliarder kroner til Ukraine, siden krigen startede for præcis et år siden. En ny meningsmåling, som Epinion har lavet for DR, viser, at opbakningen i den danske befolkning til våbenleverancerne er stor. 73 procent af de adspurgte svarer ja til, at Danmark fortsat bør støtte Ukraine med våben.
Den opbakning kan der blive brug for lang tid endnu. På et-årsdagen for krigens begyndelse ser den danske forsvarsminister intet håb for, at Ruslands invasion af Ukraine får en snarlig ende.
- Jeg tror, vi ser ind i en langvarig konflikt. Det kommer til at kræve meget fra EU og også fra Danmark. Både i forhold til økonomiske bidrag og fortsat militær hjælp, siger han.
I anledning af etårsdagen for krigens begyndelse ser DR tilbage på de 365 dage, der er gået, siden Rusland invaderede Ukraine. Se udsendelsen her: