Forsvarsminister om kampfly uden SF og K: Der var ikke andre muligheder

Hverken SF eller De Konservative er længere en del af forsvarsforligskredsen. Ærgerligt, men uundgåeligt, siger forsvarsministeren.

Der er indgået en bred politisk aftale om køb af 27 nye kampfly af mærket F35. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Noget opsigtsvækkende forlader både SF og De Konservative nu forsvarsforligskredsen som følge af uenigheder om købet af de 27 nye F35-kampfly.

De Konservative insisterede på at tilføre flere penge til Forsvarets økonomi, når finansieringen af kampflyene skulle findes inden for den nuværende ramme, men det var udelukket, siger forsvarsminister Peter Christensen (V).

- Det havde været en god debat (flere penge til Forsvaret, red.) at tage næste år, når vi skal forhandle Forsvarets økonomi for de kommende fem år, siger han:

- Det, der ligger som ramme for det nuværende forlig, er, at man skal beslutte købet af nye kampfly inden for Forsvarets ramme. Det er så det, vi har gjort. Det er ærgerligt, at De Konservative ikke kunne se sig selv i den beslutning, siger Peter Christensen.

Men i Danmark er der vel en tradition for, at man i en forligskreds forhandler, indtil man er enig?

- Der har været meget lange og indgående forhandlinger, men jeg må konstatere, at når man bliver ved at fastholde et synspunkt, som ligger uden for det, der er en del af forliget, så efterlader man sådan set ikke de andre partier i forliget med anden mulighed end at træffe beslutningen, siger Peter Christensen.

Råd til andet de næste ti år

SF forlader forligskredsen, fordi partiet havde det synspunkt, at Danmark ikke fremover skulle deltage i internationale missioner, og derfor burde købe færre kampfly end de 27, der nu er besluttet.

Kampflyene finansieres ved at bruge det rum, der er i Forsvarets såkaldte materielplan i de næste ti år frem.

- Det betyder sådan set, at flyene finansieres inden for Forsvarets nuværende økonomiske ramme.

Og så får Forsvaret ikke råd til andet de næste ti år?

- Jo, det er det faktisk. For når man kigger på, hvad den samlede materielramme for Forsvaret er de næste ti år, så er den omkring 52 milliarder kroner, og vi bruger de 13,4 milliarder på at købe nye kampfly. Det betyder, at der vil være masser af materiel, der vil kunne udskiftes løbende.

Processen med valg af kampfly har været lang og har strakt sig over flere år.

For knap en måned siden fremlagde regeringen så sit bud på både typevalg og antal fly. Regeringen anbefalede på baggrund af arbejdet i Forsvarsministeriets kampfly-kontor, at Danmark køber 27 kampfly af mærket Joint Strike Fighter F35 fra den amerikanske producent Lockheed Martin.

Selve den politiske proces har altså blot varet i omkring fire uger, og der er reelt ikke blevet stillet spørgsmål ved regeringens anbefaling om selve flytypen.

Det er der så til gengæld ved tallet 27, som ifølge regeringen er det rigtige antal kampfly for Danmark.

Aftalen om indkøbet af de nye kampfly er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Liberal Alliance, De Radikale og Dansk Folkeparti.