Tirsdag morgen forlod chefen for det danske forsvar, Bjørn Bisserup, sit hjem.
- Siden har jeg lavet noget andet, som han siger.
Bisserup er som forsvarschef øverst ansvarlig for de danske tropper å basen Ain Al-Asad i Irak, der i nat dansk tid blev beskudt med 12 ballistiske missiler fra Iran. Så han har haft nogle travle dage siden.
Han fortæller, at man fik et varsel gennem nogle tekniske systemer, inden missilerne ramte basen:
- Vi vidste det faktisk noget tid i forvejen, og det gav os gode muligheder for at træffe de foranstaltninger, der skulle til for at have så høj sikkerhed som muligt, siger han og fortsætter:
- Man er som en far. Man er bekymret for soldaterne hele tiden. Man skal virkeligt tage sig sammen for ikke hele tiden at spørge til, om de nu passer godt på dem selv. Det er klart, at vi hele tiden er i dialog med styrken dernede, om der er mere, vi kan gøre herhjemmefra.
Tidligere i dag fortalte statsminister, Mette Frederiksen, at regeringen har besluttet, at en del af de 133 danske soldater, der befinder sig på basen, nu flyttes til Kuwait.
- Sikkerheden for vores soldater har vores allerhøjeste prioritet. Vi har besluttet at flytte en gruppe soldater til Kuwait. Det er vigtigt at understrege, at det er midlertidigt, sagde hun ved et pressemøde.
Du kan se mere fra pressemødet her:
USA har sagt god
I Kuwait har Danmarks allierede USA en base, hvor de har omkring 13.000 mand, ligesom også soldater fra den nu suspenderede Nato-koalition i Irak, hvor Danmark har bidraget med otte mand, også har flyttet deres tropper til Kuwait:
- Træningsindsatsen, hvor vi trænede irakiske sikkerhedsstyrker til kampen mod ISIL, er lige nu indstillet. Derfor er der ingen grund til, at vi udsætter vores soldater for en risiko, som de ikke behøver. Så kan vi ligeså godt flytte dem til Kuwait og vente dér, til vi kan komme i gang med træningsopgaven igen, siger Bisserup og understreger:
- Vi har talt med vores koalitionspartnere på det militære niveau - herunder i særlig grad amerikanerne - og de har ingen problemer med, at vi gør, som vi gør. De er helt med på, at vi stadigvæk er forpligtet til missionen. Vi gør egentligt bare det samme som Nato-koalitionen, der var i Bagdad, har gjort.
Det er cirka en tredjedel af bidraget på 133 mand, der bliver tilbage. De godt 100 soldater, der skal til Kuwait, bliver flyttet i løbet af de næste par døgn.